divendres, 24 de febrer del 2017

MOONLIGHT. Director, Barry Jenkins.

EUA, 2016.
Duració, 111 minuts.
SINOPSI
La història situada a l'extraradi de Miami ens explica la vida de Charon, un noi afroamericà, a través de tres etapes d'aquesta: veiem com Charon passa de ser un nen insegur i vacil·lant, per convertir-se en un adolescent espantat que busca la seva identitat sexual i finalment es converteix amb un adult. Veiem tres moments claus en cada etapa de la vida del personatge que, s'uneixen per definir la seva identitat i el seu destí.
Informació treta del full informatiu del Renoir Floridablanca. Traducció i adaptació pròpies.



El director, Barry Jenkins
Fitxa completa, premis i algunes crítiques a Filmaffinity:

NÚRIA opina
Un cinema que parla de situacions que sembla que haurien d'estar en part superades per la democràcia i l'estat de dret, que hauria de vetllar perquè totes les persones tinguéssim les mateixes oportunitats. Però està clar que això no és així i sembla que darrerament el món s'ha tornat boig i va cada vegada va a pitjor, es vulneren els drets de les persones amb una impunitat que fa esgarrifar i cada vegada es fan més evidents les diferències, pel lloc de naixement, el color de la pell o, el sexe. Aquesta situació que, voldria creure que és reversible, posa de manifest la barbàrie i egoisme del poder al món i ens avergonyeix a tota la resta. Sembla que, l'única cosa que podem fer és expressar la nostra disconformitat com sigui, l'art en el cinema n'és una.
Aquest film parla d'això, sense judicis de valor, sense sentimentalismes i sense moralisme. Gent que en un miserable barri de Miami, intenta viure, ho fa a la seva manera, ho tenen difícil... però no són tan diferents de tots aquells que no coneixem aquestes situacions tan dures, per ells és molt complicat perquè han d'aprendre a conviure i sobreviure en un ambient extremadament dur i agressiu, ho fan com poden i saben.
L'apropament emocional a aquesta història que aconsegueix el director, és la part del plantejament de la pel·lícula que més m'ha enganxat. Crec que és extraordinària.
El director ens parla des de la seva experiència en una història de ficció, coneix la situació perquè l'ha viscut en primera persona.
La narració estructurada en tres moments de la vida del protagonista, infantesa, adolescència i vida adulta, és molt explicita i sintètica. Utilitza el llenguatge visual buscant tota la seva expressivitat per donar-nos el màxim d'informació, d'una forma molt austera i gairebé minimalista. Una història impactant, però sense dramatismes i en la que tampoc espera despertar la picor de la pena, al cul dels privilegiats.
Llenguatge primorosament utilitzat per explicar-nos una història molt crua, amb sentiment i sensibilitat.
M'ha agradat molt, paga la pena veure-la. Gràcies Barry Jenkins per aquesta molt bona pel·lícula!

MARTINA opina.
Aquest relat ens situa a un barri marginal d'una gran ciutat americana. En realitat és a temporal i potser més enllà del seu fil conductor, parla de les relacions humanes des d'una òptica més genèrica.
No obstant la posada en escena ens situa en un lloc ben concret: una comunitat negra, la qual queda retratada i ho fa des de la infància, des de l'escola del barri i avançant fins a l'edat adulta a través d'alguns dels seus membres. Tot seguint una història, en la que compareixen sobretot dos personatges que coincideixen al barri i es retroben de forma no incidental, ja d'adults.
És una obra molt sintètica i plena de contingut. Feta amb molt de gust i plena d'ambient. Crec que a més, constitueix una molt bona mostra de talent, ja que en cap moment sembla que pretengui explicar res. Però flueix entre l'interior i l'exterior de les vides d'unes persones plenes de sentiments, llum, por, aprenentatges i moltes altres coses.
A mi personalment m'ha agradat molt. A més crec que fa un retrat d'un personatge que representa molta part de la societat actual, on crec que molts es refugien en la seva carcassa, el culte el cos i el fet de buscar el reconeixement social amb béns materials, per evitar treballar el seu interior. 


En aquest enllaç hi a una sinopsi més amplia, la fitxa tècnica, un trailer i els cines de Barcelona on fan aquesta pel·lícula:
http://cartelera.elperiodico.com/pelicula/moonlight-31889.html




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada