dissabte, 28 d’abril del 2018

LE BRÍO. UNA RAZÓN BRILLANTE. Director, Yvan Attal.


UN RELAT ENTORN DE DOS PERSONATGES CONDEMNATS A ODIAR-SE, PERÒ QUE EL FINAL ACABEN CONVERTINT-SE EN UN MODEL DE TOLERÀNCIA I RESPECTE.
Paraules de Beatriz Martínez. 28/03/2018.

Director, Yvan Attal.

França, 2017.
Duració, 95 minuts.

SINOPSI

Una estudiant universitària francesa d'avis algerians ( vital i estupenda Camèlia Jordana , és humiliada per un arrogant professor ( entre odiós i desvalgut, Daniel Auteil), en el seu primer dia de classe. La direcció de la Universitat decidirà unir-los per la seva participació al Concurs Nacional d'Oratòria.
Paraules adaptades i traduïdes per mi, de Jordi Costa, 31/3/2018 pel diari “El País”, crítica de cinema d'aquesta pel·lícula.



El director, Yvan Attal.


NÚRIA opina.
Tant a la Martina com a mi ens agrada el cinema francès. Amb més intensitat o amb menys, connectem bé amb les seves propostes.
Aquest film tracta el difícil tema dels francesos nets d'immigrants que, es veuen sotmesos a subtils formes de discriminació i això dificulta la igualtat real, enfront d'altres tipus de francès que ho tenen més fàcil. Si a tota aquesta discriminació encoberta li afegeixes el fet de ser dona, la dificultat augmenta un grau més i si a aquesta li afegeixes els trets físic d'origen àrab, abans i després dels atemptats, un altre més. La polèmica en aquest cas es genera en l'àmbit acadèmic, on un professor políticament molt incorrecte, s'acarnissarà amb una alumna el seu primer dia de classe. Però després, s'haurà d'entendre amb ella, li agradi o no. Utilitza una estratègia de desenvolupament clàssic en el cinema, on dos contraris es veuen obligats a entendre's per l'assoliment d'una tasca comuna.
El tema està tractat en format comèdia, jo diria ponderada que, va molt bé per desdramatitzar els temes, però no per treure-lis importància, ans al contrari, dóna llibertat per posar sobre la taula qüestions que altrament, serien difícil de tractar.
Crec que els francesos són els reis (resulta paradoxal fer servir aquest terme, pels que van guillotinar als seus) de l'autocrítica i de la ironia, la cadència de la seva llengua, els va de perles. No en va són els inventors de la Revolució Francesa, la Marsellesa i la Il·lustració. Que lluny estem nosaltres encara de tot això, quan l'estat republicà és ja una antigalla clàssica que cal renovar i nosaltres encara estem a segles d'arribar-hi...
Que trist, quina vergonya!!
He passat una estona divertida i distreta amb una comèdia, a la que podríem fer alguna crítica ideològica, si filem prim, però crec que té un plantejament i desenvolupament, molt correcte i satisfactori.

MARTINA opina.
Aquesta comèdia crítica, passional i dialogant, ens presenta mitjançant una història ben senzilla però plena de contingut, la part més fosca del racisme actual, obcecat, enquistat i inherent en les societats benestants.
El poder de la paraula, ens presenta aparentment una història totalment naïf i previsible, on un professor de dret insatisfet té una última amonestació i oportunitat per no perdre la seva plaça. Haurà de preparar a una jove procedent dels suburbis per un concurs nacional d'oratòria. I, amb aquest relat que sembla banal, ens mostra en clau de sàtira, com els perjudicis de classe es perpetuen en els estaments acomodats, qüestionant l'ètica i la moral. Amb la sàtira, ataca a tots aquells que es protegeixen sota la seva closca d'amargura.
A més a més, l'entrellat de la mateixa narrativa ens permet, sense haver de pensar gaire, veure moltes qüestions. Acompanyant a l’espectador a reflexionar més enllà, sobre temes com: el valor del poder, els privilegis de classe, els danys de la ira o la força de la gelosia... I, retratant el rol d’un mestre, capaç de conduir als seus alumnes fora de la seva zona de confort, tot sacsejant-los per tal de fer-los sortir, les seves millors habilitats.
A mi personalment m’ha semblat un relat interessant, que convida al diàleg i proposa sortir de la comoditat de la comèdia.
Per concloure, em sembla molt coherent i potent el missatge que transmet. La importància de no perdre la capacitat d’explicar les coses de manera senzilla. Es a dir, pel meu gust, molt recomanable.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada