dijous, 21 de desembre del 2017

MADE IN LA. Directors, Almudena Carracedo i Robert Bahar.

Directors, Almudena Carracedo i Robert Bahar.
CINEMA POLÍTICA. Barcelona. 2017.
Duració, 70 minuts.



SINOPSI
És un llargmetratge documental, guanyador de múltiples premis que segueix la història de tres immigrants llatines que treballen en uns tallers de costura de Los Angeles, mentre s’embarquen en una odissea de tres anys per obtenir uns drets laborals bàsics. El documental també explica el poder de transformació que, la lluita aporta a cadascuna d’aquestes tres dones. Profundament humana, actual i necessària, Made in LA és una història sobre la immigració, el poder de la unitat i el valor per empoderar-se i fer-se escoltar.


Directors Almudena Carracedo i Robert Bahar.

NÚRIA opina.

A proposta de la Martina vàrem anar a la fàbrica Lehmann, antic espai industrial recuperat per diferents propostes culturals, allà amb un ambient compromès i distès, hem tingut l’ocasió de veure aquest interessant documental, sobre una realitat de l’explotació laboral de dones que emigren del seu país per millorar la seva qualitat de vida i en aquest afer, hi ha que si juguen bous i esquelles.
Una realitat que està molt bé donar-hi llum i protagonisme i que hi hagi gestors culturals que facin aquesta digna funció.
Un documental que ens explica la lluita d’unes dones treballadores i lluitadores per tal d’aconseguir unes condicions de treball dignes i el reconeixement com a treballadores d’unes determinades marques que, les ignora.
Felicito a tots els que han portat a terme aquesta iniciativa i també els agraeixo la possibilitat que ens han donat.

MARTINA opina.

La Fábrica Lehman, ubicada al carrer Consell de Cent 159, organitzava un festival de cinema i política on projectaven aquest film documental “MADE IN L.A.”.
Aquest segueix la història de tres immigrants llatines que embarquen a l'odissea per obtenir els seus drets laborals bàsics, en un nou país d’acollida i que les accepta en situació de total precarietat.
 Personalment m'interessava la temàtica, però sobretot fa temps que m'atreu la idea de transformació de les infraestructures industrials, motiu pel qual feia dies que tenia ganes de conèixer aquest espai.
 Es tracta d’una antiga fàbrica de nines en ple eixample, reconvertida en un lloc compartit per diferents projectes empresarials i mostrar-nos la capacitat per donar una segona vida a aquest passat de la nostra història. Personalment, tot plegat m'ha semblat una experiència molt interessant.
 Potser, en aquesta atracció per descobrir llocs que tenen una història existeix en mi un cert romanticisme, tanmateix ja fa temps que m’acompanya i ho recomanaria a tothom. 
Més enllà, potser es deu al fet que, m'agrada la capacitat de l'arquitectura per explicar el passat dels llocs. Però a més, en particular de les fàbriques del nostre entorn, em captiva l'estètica sòbria de l'era industrial. On les construccions eren funcionals, però també cuidaven saber crear un espai compacte i en molts casos reclamant la  modernitat en les seves construccions.
Crec que aquesta integritat, sovint proposava basar la productivitat en el fer de saber crear un entorn favorable, optant per models de producció més complexes. Segur que no exempts de culpa, ni d’injustícies, però que en tot cas van formar part d’una era. Un moment de la nostra història on
també les classes populars van lluitar de manera conjunta i per poder fer front a la violència que els estava oprimint.
Crec que veure aquest documental era totalment adequat a l'entorn on ens trobàvem. Aquesta història sobre el poder de la unitat, ens revela l'impacte de la lluita per empoderar-se d'unes treballadores del tèxtil, als Estats Units del 2007. Clarificadora també, ens posa en escena amb una bona dosis de realisme, que un cop més ens recorda que la lluita pels drets humans, mai serà una cosa conclusa.
Aquest documental és un alerta que, malauradament, la única manera de vèncer l'individualisme és mitjançant la unió. Podent donar valor a les veus que estan en situació de vulnerabilitat i no tenen més remei que acceptar unes regles injustes.
En aquest sentit em remeto novament al rerefons que li veig a saber del passat de l'entorn que ens envolta. Podent entendre millor el present. Crec que aquest valor també ens dóna arguments per seguir conscients dels nostres drets. Els haguts, els per haver-hi, i els que mai haurien de renunciar tot i la transformació de la nostra economia, societat i/o ubicació.
En aquest sentit només em queda agrair aquesta iniciativa, tant la del documental com la de la Fàbrica Lehmann com a tal, per fer-nos una sacsejada positiva i empoderant-nos en aquest sentit.

En aquesta pàgina hi ha unes notes de la directora i altres informacions sobre les protagonistes que són molt interessants:
http://www.cineenvioleta.org/made-in-l-a/

Podeu veure part d'aquest documental en aquesta interessant pàgina:
http://asambleademajaras.com/videos/detalle_video.php?idvideo=816



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada