dissabte, 10 de novembre del 2018

INFILTRADOS EN EL KKKlan. Blackkklansman. Director, Spike Lee.


EL DIRECTOR TORNA A DESTAPAR LA SEVA FURIA JUSTICIERA, POTSER ESPERONAT PER LA XENOFOBIA CREIXENT DE L'AMÈRICA DE TRUMP.
Paraules de Phil de Semlyen a la revista Time Out. Barcelona, 1-7 de nov. 2018.

Director, Spike Lee.
EUA, 2018.
Duració, 135 minuts.
Gran Premi del Jurat, al Festival de Cannes 2018.

SINOPSI
La història està basada en fets reals que tenen lloc que tenen lloc durant l'era Nixon a Colorado Springs, quan Ron Stallworth, policia negre, troba en la premsa un anunci del Ku Klux Klan buscant nous adeptes. Decideix trucar fent-se passar per un blans supremacista molt exaltat. Així es comença a posar en marxa l'operació policial més inversemblant de la història.
Tret de la crítica de Phil de Semlyen a la revista Time Out. Barcelona, 1-7 de nov. 2018. 



El director, Spike Lee.
Informació de "El nacimiento de una nación", 1915 Griffith, pel·lícula que cita explícitament el film a través d'imatges i un document imprescindible, per conèixer la història del cinema i d'Amèrica. Considerada racista pel tractament que fa del tema:
https://www.filmaffinity.com/es/film915417.html
Voleu veure "El nacimiento de una Nación"?:
https://www.youtube.com/watch?v=YisiBXOWM8Y
Filmografia al Filmaffinity de Spike Lee:
https://www.filmaffinity.com/es/search.php?stype=director&sn&stext=Spike%20Lee


NÚRIA opina.
Una comèdia irònica i divertida amb un rerefons crític a un racisme encara existent i potser creixent... de la societat americana.
Malgrat tot i a parer meu, força intranscendent i sense massa substància.
És la típica comèdia americana, gamberra i intel·ligent, per passar una estona i distreure't, on hi afegeix l'ingredient romàntic, d'una història d'amor per acabar-la de suavitzar i que li agradi al màxim de gent possible. Una funció del cinema gens menyspreable i força útil.
Pels que desitgin passar una estona distreta amb un rerefons crític.

MARTINA opina.
Aquesta pel·lícula explica un factor molt significant de la història dels Estats Units, l’emergència de la divisió racial i analitza una part del seu passat. Dramàtica, amb referències i a mi, francament m’ha avorrit un xic. Si hi penso, em costa definir els motius, potser és la sensació que ho explica superficialment, amb un relat una mica naïf i on en el fons revela, com una vegada més, la complexitat de les qüestions conflictives ve donada per molts factors. I que per tant qualsevol lectura és tan sols un punt de vista.
Comentàvem amb la Núria tot sortint, que la nostra experiència amb aquesta obra, tal manera es podria comparar amb la que podria tenir un americà en veure Torrente, de Santiago Segura. Per una persona d’aquí, probablement molta part de la crítica oculta en aquesta comèdia àcida, s’ubica en un context determinat. Els seus personatges, les seves accions i inclús els escenaris i maneres on i com aquests es mouen.
Vull dir que, al meu entendre no sempre un relat és universal i crec que podria ser que, aquesta sensació de manca de ganes de mullar-se que he tingut en veure aquesta obra, estèticament molt ben assistida i amb un relat d’allò més senzill, podria venir donat a, la meva falta de referències de la cultura americana.
Recomanaria aquesta opció pels amants del cinema tradicional o d’entreteniment, on l’equilibri de les diferents disciplines artístiques, està en la bellesa de la imatge. Sense cap dubte és un relat construït a consciència i segurament apte per masses.
Per concloure, pel meu gust no és un una peça d’art, però sí una mostra de bon cinema. El relat succeeix massa a poc a poc, però té un encant en com sap retratar el conflicte. I en tot cas, una lectura que segurament aconsegueix parlar d’aquest fet real com és la divisió social, en un context diferent del nostre, i que fa que sigui interessant per l’audiència. Potser parlar d’aquest tema als Estats Units és tota una proesa, se m'escapa del tot, puntualment la magnitud de la catàstrofe sembla una etapa on se n'identifiquen els bàndols.

Sergi Sanchez a Fotogrames també ho deixa prou clar:
https://www.fotogramas.es/peliculas-criticas/a24393543/infiltrados-en-el-kkklan-critica-pelicula/
A Sensacine diuen:
http://www.sensacine.com/peliculas/pelicula-258805/sensacine/
En Javier Ocaña, al País 1 de nov. 2018, veu en aquesta pel·lícula més qualitats de les que jo he vist:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada