dilluns, 6 de maig del 2024

DEMAIN. Mañana. Directores Mélanie Laurent i Cyril Dion.

QUÈ PASSARIA SI MOSTRANT SOLUCIONS I EXPLICANT HISTÒRIES QUE FAN BÉ, FOS LA MILLOR MANERA DE RESOLDRE PROBLEMES ECOLÒGICS, ECONÒMICS I SOCIALS?

De la presentació del documental a Filmín.
Aquest ha estat el documental del mes al Pati Llimona, molt encertat i llàstima que hi havia poca gent.
També el podeu veure a Filmín i vaga la pena.
Guionistes, Cyril Dion i Melanie Laurent.
França, 2015.
Duració, dues hores.

SINOPSI

Seguint la publicació d'un estudi que anunciava la possible desaparició de la humanitat d'aquí al 2100, Cyril Dion i Mélanie Laurent es van proposar, juntament amb un equip de quatre persones més, iniciar una investigació en deu països diferents per esbrinar què estava provocant la catàstrofe i sobretot, com es podia evitar. Durant el seu viatge van conèixer a pioners que estaven reinventant l'agricultura, l'energia, l'economia, la democràcia i l'educació. Portant a la pràctica aquestes iniciatives concretes i positives que, estan funcionant en alguns llocs, els directors van començar a imaginar com podia ser el món de demà.
Tret de la presentació del documental a Filmín.
Les directores, Mélanie Laurent i Cyril Dion.

NÚRIA opina.

A la Martina i a mi, no només ens agrada estar al dia de les bones estrenes que fan al cinema, sinó que també ens agrada fer vida ciutadana, i anar seguint, una miqueta els esdeveniments de la ciutat, i per això de tant en tant optem per aquestes propostes lluny de la sorpresa i novetat de la cartellera, però a prop del teixit cultural de les propostes es fan a la ciutat. Aquest documental que hem vist al Pati Llimona, està en aquesta línia.
Un documental que en la seva primera part no diu res de nou: tothom sap que la Terra està en alerta roja, per abús. Qui no ho vulgui saber és perquè no se'n vol assabentar...
Allò que m'agrada d'aquest documental és que et ve a dir, deixem de fer de barrufets rondinaires, de treure'ns el mort de sobre, per massa pesat i comencem a fer coses petites i importants que, estan al nostre abast. És evident que amb això, no n'hi ha prou. Però, potser si ens impliquem més demanarem d'una forma més contundent responsabilitats en els que ens exploten i els que ens governen.
Doncs, vinga va, som-hi!
A Filmín, el podeu veure!

MARTINA opina.

En el marc d’una proposta del Pati llimona, enfocats, un cicle que parla del col·lapse mediambiental hem vist aquest documental de producció francesa. Suposo que cada moment personal pot determinar el que desitges sentir i del que tens ganes d’aprendre. Però crec que estaríem d’acord que ens trobem en una etapa, on col·lectivament, estem prou convençuts que hi ha molts indicadors que podríem tractar molt millor el planeta i en allò que és inesquivable que caldria plantejar-nos com sostenir una vida menys lasciva pels recursos naturals. Vull dir que aquesta proposta del 2015, neix de la voluntat del seu equip creatiu d’aportar una visió constructiva, dedicant el relat a parlar d’iniciatives que procuren reinventar l’agricultura, l’energia, l’economia, la democràcia i l’educació.
Es construeix de forma didàctica i molt endreçada, per blocs temàtics, fidel a la idea de ser una narrativa fonamentada i fonamentalment explicativa d'àmbits concrets. Mitjançant la foto sencera d’iniciatives de llocs diferents del món i explicades amb veus plurals de cada lloc d’on són o de persones expertes en allò.
Personalment, considero que explicar coses de manera senzilla és un art, i per això aquesta peça documentada i transparent crec que és una opció molt interessant per una sessió de sofà i manta per tots els públics. Sense que t’expliquin res de nou, alimenta esperança i pel meu gust construeix, sense presumptuositat, una visió molt sensata de la realitat de molts llocs que han millorat gràcies a canviar les formes estàndards i acceptar que la diversitat és equilibrada i necessària.

Fitxa completa, crítiques i altres informacions:



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada