dissabte, 12 de gener del 2019

EL VIAJE DE NISHA. Directora Iram Haq.


(...) FOU MOLT DIFÍCIL VIURE AL MIG D'AQUESTES DUES CULTURES: PER MI, AQUELL VIATGE FORÇAT VA TENIR UN FORT IMPACTE, PERÒ ENTENC QUE AVUI SÓC QUI SÓC, PERQUÈ VAIG VIURE AQUELLA EXPERIÈNCIA.
Paraules de la directora Iram Haq, dites per telefon des d'Oslo, on viu, per l'agencia EFE i publicades el 16/8/2018.
Noruega 2017.
Duració 106 minuts.

SINOPSI
Nisha és una noia de 16 anys que viu a Noruega i és d'origen pakistanès. Es comporta com qualsevol noia de la seva edat. Un dia el seu pare l'enxampa a la seva habitació amb el seu "novio" i això desencadenarà un veritable martiri per la noia i un desig punitiu per part de la família per evitar que es comporti segons els paràmetres de les noies del país d'adopció.


La directora Iram Haq.
Obra inspirada en l'autobiografia de la directora:

NÚRIA opina. 
Pel·lícula que hem anat a veure sense cap informació prèvia: volíem anar les dues meves filles i jo al Texas, cine al qual anem sovint a rescatar algun film que en el seu moment se'ns ha escapat.
D'aquesta no n'havia sentit dir res, però em semblava interessant veure com es tractava el tema, des del nord, d'una noia jove que rep l'educació pròpia del país on viu, però que els valors traspassats xoquen amb els prejudicis d'una família pakistanesa que ignora el nou lloc on viu i continua defensant els mateixos principis com si estigués vivint a Pakistan. Aquesta situació crea un xoc i pot ser interessant veure on i com s'estableix.
Ben mirat la pel·lícula planteja molts temes complexos i complicats, tot i que aquesta els desenvolupa d'una manera lineal i simple, deixant potser que sigui l'espectador qui es faci preguntes, com:
Ha amarat l'economia neoliberal salvatge, l'ànima del món, fent-la tan envejable i desitjable que, tothom vol assolir el seu trosset de pastís, costi allò que costi?
És que les famílies que emigren per millorar el seu estatus econòmic, com és el cas d'aquesta, la cultura del país on s'instal·len no els interessa gens i creuen que poden prescindir-ne, preservant la seva en l'àmbit familiar?
Les noies d'aquestes famílies que van a l'escola on s'educa en una suposada igualtat de gèneres i llibertat, com viuen el xoc amb un àmbit familiar que les limita i els nega uns drets que, les seves famílies creuen que no tenen, pel sol fet d'haver nascut dones i els determina un rol predefinit de naixença?
Com es pot compaginar i pair per una noia que ha vist un món de llibertat per ella, amb una cultura jeràrquica i masclista que li imposa la seva família, sense entrar en conflicte amb ella mateixa i amb la seva família?
Ha de renunciar a la seva família per poder ser lliure?
Aquesta pel·lícula això ens ho posa fàcil perquè el retrat de la família que fa és tan nefast que, potser sense saber-ho, ni voler-ho, la Nisha ha de marxar.
Sembla ser que ha la directora noruega, li va passar això que explica i és conscient dels perills que això implica. Malgrat tot ho ha volgut explicar, perquè això encara passa.
A partir d'aquí s'obren un munt de preguntes sobre l'àmbit econòmic, social i cultural, molt punxants i àrdues...que potser algun dia i amb molta calma, podrem anar desgranant i responent.
Al meu entendre aquesta pel·lícula, tracta un tema molt complex i espinós, amb una simplicitat que, ens pot portar en caure en dogmatismes i conclusions poc recomanables. El cor em porta sense fissures, al costat d'una noia que pateix injustament i entenc el punt de vista de la directora i estic al seu costat per reivindicar els seus drets, primer com a dona.
El tema m'ha semblat molt interessant i el tractament poc reeixit.

MARTINA opina.

Aquesta història crec que més enllà del propi relat, afronta el xoc cultural entre orient i occident, i potser sense ser neutral, però amb una visió profunda sobre la dificultat de posar-hi simbologia.
Una història que, si més no, contribueix al debat relatiu a la incongruència dels judicis que no busquen l’empatia. Ni l'anàlisi de la gestió dels conflictes, i el considero més greu, quan aquests són amb els éssers més pròxims i volguts.
Al meu entendre també planteja una àcida reflexió entorn de la família i la convivència, amb la diferència senzillament que aquesta, no és pacifica.
A mi m’ha atrapat, sacsejat un cop més en mantenir-se l’alerta en la necessitat de lluitar en contra de la violència de gènere i buscar el més enllà dels fets.
Permet un viatge entre Noruega i Pakistan i a més, et trasllada en una étapa de la vida adolescent on les persones procuren sentir-se part d’una societat que els aculli. Pel meu gust és dura, però molt recomanable.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada