dijous, 14 de gener del 2016

LA ACADEMIA de las MUSAS. Direcció, José Luís Guerin.


Espanya, 2015.
Duració, 93 minuts.


Sinopsi
Pinto, un professor de filologia a la Universitat de Barcelona, fa classe als seus alumnes, fora de la classe també es relaciona amb algunes d'elles i continuen parlant sobre els temes de debat que han encetat a la classe. A casa amb la seva dona també parlen d'alguns temes que els afecten i que tenen relació amb allò que passa a les classes d'aquest professor...


El director, José Luís Guerin.

NÚRIA opina
Aquesta és una història sobre el llenguatge en un àmbit de vida acadèmica.
També parla de l'etern dilema, sobre si el llenguatge explica la realitat o en crea una de nova.
Jo crec que sí que pot crear una realitat nova i il·lusòria, per sobre d'una realitat fosca, dita fosca no per negativa, sinó que no té llum per poder-la il·luminar i fer-la visible.
Cadascú té la seva veritat sobre la realitat i intentem explicar-nos-la per mitjà de les paraules i en el diàleg amb els altres la confrontem i establim els nostres paràmetres de lectura d'aquesta, a través del que som i dels nostres coneixements que ens obren les portes cap a altres interpretacions.
Està clar que, la veritat absoluta sortosament no existeix i hi ha diferents veritats que se'ns van obrint el llarg de la vida i que no són iguals per tothom.
El poder del llenguatge, de la llengua, com a tal, s'ha demostrat molt eficient en diferents territoris i també en el de la creació artística, a través de la literatura i la poesia, que són dos àmbits que fan servir el mateix material per crear, però i són ben diferents en les seves funcions. L'una crea ficció pura a través d'històries i altra, intenta utilitzar les paraules per arribar-nos a l'ànima a través de les emocions.
De tot això ens parla aquest film, documental de ficció d'un professor que parla de tots aquests temes amb els seus alumnes, majoritàriament dones de diferents edats. El professor intenta captivar a les seves alumnes, per mitjà del llenguatge.
Crec també que aquest film té diferents nivells de lectura i tots poden ser prou interessants.
Com a producció cinematogràfica està molt estudiat, és molt interessant i està molt ben resolta, la proposta que Guerin ens fa.

Molt bona opció si ens interessa el tema i si no també, perquè crec que, la pel·lícula està molt ben feta i pot enganxar...

MARTINA opina


Un professor de filologia de la Universitat de Barcelona té un projecte pedagògic, mitjançant el qual vol regenerar el món a través de la poesia.

Aquesta obra, està a mig camí entre un documental i una pel·lícula. Ja que alhora et permet entrar en les converses filosòfiques dels debats acadèmics generats a l'aula, però també en paral·lel, es pot seguir la història d'aquest senyor qui, viu una intensa relació d'amor amb qui és la seva dona, però també amb les seves muses.
A mi m'ha interessat, tot i que costa seguir tota la narrativa. M'ha captivat que passi a la nostra ciutat i considero que, pot ser una d'aquestes obres que si la tornés a veure, en podria extreure coses totalment diferents. Per tant, em suposo que és d'aquelles experiències que, depèn de com i quan, l'absorbeixes d'una manera o una altra.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada