dimarts, 25 d’abril del 2017

STEFAN ZWEIG: ADIÓS a EUROPA. Directora, Maria Schrader.

Trobo que és millor acabar en un moment i dempeus una vida en la qual, la tasca intel·lectual ha significat el gaudi més pur i la llibertat personal, el bé més preuat sobre la terra.
Fragment de la carta de comiat de Stefan Zweig que, va deixar en llevar-se la vida. Petròpolis, 22 de febrer de 1942.

Guió: Maria Schrader i Jan Schomurg.
Alemanya, Austria, França, 2016.
Duració, 109 minuts.


SINOPSI
Biopic sobre l’intel·lectual austríac Stefan Zweig, centrat en els seus anys d’exili que va començar el 1936. El famós escriptor va ser un dels personatges més irrepetibles del S. XX. Com a jueu va haver de fugir del règim nazi. En la seva fugida, primer va estar a París, més tard a Londres, però va acabar fugint d’Europa i es va refugiar a Sud-amèrica i finalment es va instal·lar al Brasil on  l’any 1942 es va suïcidar, juntament amb la seva dona, temen que el nazisme s’acabaria estenent a tot el món.
Versió pròpia, treta de Filmaffinity.


La directora, Maria Schrader.
NÚRIA opina.
Interessant i suggestiu retrat d’un intel·lectual austríac i jueu per atzar, en un moment històric que ser jueu va esdevenir un veritable perill.
Figura molt brillant a nivell intel·lectual que li va tocar viure un moment històric que el va obligar a auto desterrar-se i a vagar d’un lloc a un altre, sense trobar el seu lloc en un moment convuls on lluitaven la civilització i la barbàrie...i no quedava gaire clar qui s’acabaria imposant.
M’ha agradat la visió particular i fragmentada que la directora i guionista fa del personatge: sòlid a nivell intel·lectual i fràgil i complexa des del punt de vista emocional. Tancat en el món de les idees, li costa sortir del seu món per esdevenir un activista, en un moment que era necessari fer alguna cosa més que escriure, per tal de protegir i salvar persones que, altrament estarien a expenses d’allò que ell detestava dins el món de les seves idees.
Sorprèn que, un personatge aparentment tan distant, tingui una escriptura tan potent...o potser no, perquè és l’escriptura el seu mitjà d’expressió i ell sap utilitzar-la.
Pel que coneixen la seva obra i també per aquells que sense conèixer-la, tenen curiositat per saber-ne alguna cosa.

MARTINA opina.
Sempre és interessant afegir nous autors a la biblioteca de coses pendents a llegir i en el meu cas, amb aquesta biografia, he pogut veure un tros de la vida d’aquest intel·lectual, austríac i jueu que ha afegit aquest autor a la llista. Stefan Sweig (1854–1938) va viatjar exiliat d’Europa a Amèrica i principalment va fer-se famós per l’escriptura de les seves múltiples novel·les.
Aquesta pel·lícula retrata un fragment de la vida d’aquest conegut escriptor. Quan el 1940 va anar a viure amb la seva segona dona a Petrópolis, una zona muntanyosa a 68 km de Rio de Janeiro, al Brasil
El personatge en qüestió era un ser compromès amb la seva tasca literària i el qui semblava mantenir sempre un esperit observador i distant amb tot el que li passava. Almenys així és com a mi m’ha semblat que ens el presentaven en aquesta obra. Ara m’interessa llegir-ne quelcom, perquè és evident que va remoure a molta gent quan era viu, però també perquè segur que és un personatge il·lustrat del qui coneixen les entranyes, ha de ser ben enriquidor.
Personalment de la pel·lícula, no puc dir gran cosa, com deia no coneixia al personatge en qüestió, ni he llegit res de les seves famoses memòries «The world yestarday». Cosa que em dificulta tenir una opinió de si crec que trasllada l’interior o la vida de l’autor. Tot i així n’he gaudit i el millor és que, se m'ha girat feina.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada