dissabte, 16 de novembre del 2019

L'ALTERNATIVA 2019. 26 Festival de cinema independent de Barcelona.


                           https://alternativa.cccb.org/2019/ca/

Com cada any la Martina i jo procurem assistir a alguna de les projeccions d'aquest festival, a vegades l'encertem i altres no. Però creiem que s'ho val, veure films que altrament no veurem en sala comercial
S'ACABA EL 17. NO DESAPROFITEU L'OCASIÓ D'ANAR A VEURE ALGUN FILM ¡

L'ESCRIPTOR D'UN PAÍS SENSE LLIBRERIES.
Director Marc Serena.
Espanya i Guinea Equatorial, 2019.
Duració, 82 minuts.

 

SINOPSI
Guinea Equatorial es va independitzar d'Espanya fa 50 anys i ara s'ha convertit en un dels països més aïllats d'Àfrica, sotmès a la dictadura de Teodoro Obiang, la més longeva del món.
Hi entrem acompanyats de l'escriptor més traduït del país, Juan Tomás Àvila Laurel, que des del 2011 viu refugiat a Sant Cugat del Vallès.
Els seus llibres ens introdueixen a un racó d'Àfrica on es troben algunes de les víctimes més invisibles del franquisme i que, encara ara, pateix les conseqüències de dos segles de dominació colonial.

El director Marc Serena.


Núria opina.
La voluntat de fer evident un problema i visualitzar-lo, sempre em sembla una tasca molt honorable, justa i necessària.
Si un cop vist, la manera de fer-ho, em convenç més o menys, aquestes són figues d'un altre paner. Però com que darrere de qualsevol d'aquests intents hi ha molt d'esforç i treball seria injust posar-se a criticar qualsevol aspecte concret que no sigui de fons.
Un film sobre una realitat conseqüència d'unes intervencions fetes despietadament, exclusivament per enriquir-se, apropiant-se d'allò que no et pertany.
Un continent devastat històricament que en paguen i paguem, les conseqüències. 

MARTINA opina. 
Ja fa 50 anys d'ençà que Guinea Equatorial es va independitzar, tot i això encara avui, els seus habitants pateixen la conseqüència d'un règim, on les persones eren agents secundaris.
Aquesta obra l'he trobada carismàtica i original des del punt de vista que es presenta amb un format molt diferent del cinema amb el qual estem acostumats. Tot i el ritme és pausat i la falta d'acció en el relat, només puc dir que en absolut m´ha molestat, podent gaudir d'una mirada d'algú qui ens endinsa al seu món i convidant-nos a viure'l, sense gens de vergonya ni intenció d'adaptar-nos en el format.
Potser m'ha pesat una mica massa, la intensitat d'un personatge contemplatiu i qui dedica molt de temps a pensar, viure conscient i reflexionar sobre les seva condició. Que a més en aquesta obra, es constitueix com el centre absolut de la narració. No obstant he gaudit de veure com un festival com aquest ha congregat a un munt de persones i omplert la sala amb propostes no convencionals.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada