divendres, 30 de novembre del 2018

TRES CARAS. Se rokh. Director, Jafar Panahi.

RES ES MOSTRA COM EVIDENT, TOT ÉS OPAC, COM L'EXISTÈNCIA D'UNA REALITAT ANCESTRAL EN LA QUAL, EL CINEASTA PENETRA.
Paraules d'Àngel Quintana, en el seu article Mostrar y no mostrar” a Caimán Cuadernos de Cine, novembre de 2018.
Director, Jafar Panahi.
Duració, 100 minuts.
Iran, 2018.
Premis: Festival de Cannes 2018, Millor guió (ex aequo)

SINOPSI
Una famosa actriu de sèries, rep un seguit de missatges d'una noia que viu en un ambient rural i vol ser actriu. Un dels missatges és molt inquietant, ja que és una gravació en vídeo que fa témer per la integritat física de la noia. Així és com l'actriu i el director es llencen a la recerca de la noia.


El director Jafar Panahi.
En aquest blog trobareu l'anterior film, Taxi Teherán comentat:
http://cinema-mareifilla.blogspot.com/2015/10/taxi-teheran-director-jafar-panahi.html

Filmografia de Jafar Panahi: https://www.filmaffinity.com/es/search.php?stype=director&stext=Jafar%20Panahi

NÚRIA opina.
Aquest film m'ha agradat molt, ja que té tots els ingredients perquè una pel·lícula sigui valuosa:
Primer, la fa un director que, des de l'opressió aprofita tots els mitjans que té, per no renunciar a la seva llibertat d'expressió.
Segon, la pel·lícula és un objecte absolutament cinematogràfic, ja que, des del minimalisme i la senzillesa, utilitza tots els seus mitjans per explicar-nos una història.    Tercer, és creatiu i innovador ja que a partir de ficció i realitat, barreja aquests registres, per tal que, l'espectadora faci la seva lliure interpretació.
I...Quart, ens il·lustra sobre una realitat que, encara que obvia per ell, desconeixem totalment i no tenim cap dret a jutjar-la des de fora.
I, encara cinquè, totes les meves simpaties per un mascle dissident que, es posa al costat de les dones des d'una realitat on això no sol passar.
Gràcies Jafar Panahi, per no renunciar al teu art i continuar meravellant-nos amb la teva capacitat d'expressar.
Altament recomanable pels que els agrada al cinema i estan oberts a qualsevol experiència autèntica, senzilla i austera.

MARTINA opina.
Aquest director penso que és difícil que et deixi indiferent. Potser les reaccions que pugui causar no són de gran volada, és un tipus de cinema artesanal i d'autor, apte doncs només per aquells amants del gènere.
Aquesta pel·lícula s'endinsa en un món tancat i remot. És un viatge en un racó inexplorat per la gran majoria dels mortals i on les tres dones de generacions diferents que es troben allà, comparteixen la professió d'actriu. Pel meu gust el seu autor aprofita amb molt d'art el recurs de jugar amb el temps, tot encaixant el punt de vista d'unes realitats ben diferents, de tres dones d'èpoques successives i que conviuen orgànicament dins d'una mateixa història.
Com que, el relat avança molt tranquil·lament, pot semblar que no explica gaire. A més, el director com a narrador, s'exposa a també donar la cara i aparèixer en pantalla. Cosa que, al meu entendre, fa que allò que explica sigui especialment proper.
M'agrada sobretot, com un home s'aventura a parlar de la situació de la dona, en un context on ho té prohibit i en un país on no li deixen que faci cine.
En realitat, com més hi penso, més m'agrada. Segurament perquè admiro la gent que s'expressa lliurement en els temps actuals. En un món, on encara, abunda massa la repressió.
Val a dir que davant d'aquesta obra, em ve al cap, replicar una reflexió que diu que: emmurallar el teu patiment -en aquest cas, al meu entendre, la por al poder-, és arriscar-te que et devori des de l'interior i per camins confusos i incessants. Que a més, la força d'allò que no expressem pot ser implosiva, arrasant i autodestructiva: Expressar-se és començar a alliberar-se!
En suma, una peça molt interessant i recomanable.

Si voleu veure les pel·lícules de Jafar Panahi, a Filmin en trobareu unes quantes per pocs diners: https://www.filmin.es/director/jafar-panahi

A Fotogrames trobareu interessants informacions sobre les condicions de rodatge d'aquesta pel·lícula: https://www.fotogramas.es/noticias-cine/a25289789/tres-caras-jafar-panahi-feminismo-actrices/




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada