divendres, 2 de novembre del 2018

COLD WAR. Direcció, Pawel Pawlkowski

CADA VEGADA M'HE ANAT INTERESSANT MÉS PER LA MÚSICA DE LES PEL·LÍCULES...NO EN LA MÚSICA DEL CINEMA, SINÓ EN LA MÚSICA QUE ÉS UN PERSONATGE DE LA PEL·LCULA.
Paraules d'en Pawel Pawlikowski dites en una entrevista feta per en Jonathan Rommey i publicada al Sight& Sound. Vol. 28 nº 9 set, 2018 i publicada més tard, a Caimán Cuadernos de Cine, nº75, octubre de 2018.

Director, Pawel Pawlikowski.
Polonia 2018.
Duració, 88 minuts.



SINOPSI
La història succeeix entre els anys 1949 i 1964. És una història d'amor entre dues persones molt diferents i incompatibles que, malgrat els temps i les reiterades separacions no poden abandonar la seva passió amorosa i s'aniran retrobant al llarg d'aquests anys.

Al fons de tota la narració tenyit per “ la guerra freda” i la música que, va fent el seu recorregut pels diferents registres i acompanyant tota la història.
Premi al Festival de Cannes 2018, al millor director.




El director Pawel Pawlikowski.



L'anterior pel·lícula d'aquest director també la trobareu al nostre blog:
Aquesta és una gran pel·lícula, més que, una gran història.
Té tres protagonistes, la música, i un home i una dona enamorats.
La història va passant per diferents registres musicals, música popular polonesa molt seleccionada, el jazz, el rock i alguna altra que, explica moltes coses sobre el context històric en el qual es desenvolupa la narració i els personatges. És una protagonista que, és molt important per poder donar tot el sentit a aquesta narració.
La història és un clàssic de la passió amorosa que, gràcies a la separació es manté encesa sempre, podria ser el tema d’un tango.
 I, unes imatges bellíssimes, estudiades mil·limètricament en la seva composició i llum, fan d’aquest film una petita joia artística, molt bella i potser no del tot rodona, sobretot pels que esperen més acció o més informació, sobre el context històric on esdevé.
Una bona recomanació pel que els agrada anar el cinema per gaudir del anomenat setè art, l'art del temps i l’art total.

MARTINA opina.

Aquesta petita joia, plena de poesia i amb una narració visual d'allò més acurada, transcorre en 15 anys, en els que una història d'amor, evoluciona sense perdre l’essència de la seva llavor.
Diuen que és un retrat inspirat en la vida dels pares del director i guionista de l'obra, Pawel Pawlikowski, que té origen polonès. Ubicada a l’Europa dels anys 50, entre les diferents ciutats on els protagonistes van viure l'exili, dos personatges amb procedències social i edats diferents s'enamoren.
Un director musical d'èxit, a qui malgrat tenir un prestigi reconegut, el país expulsa amb la subtilesa d'apartar-lo dels registres musicals que ell considera interessants. Un home que s'enamora d'una ballarina de folklore, una ànima lliure i d'esperit rebel. Quan es troben per primera vegada ella encara és una noia molt jove, amb una profunditat misteriosa, d'origen humil i que opera sense lligams.
La parella empren una aventura en la qual han de buscar-se, procuren trobar-se i conviure amb l'espurna passional que en el seu dia va encendre la flama d'aquest lligam.
 A mi personalment m'ha agradat en tot el seu conjunt, però no tant pel que narra, sinó per com ho explica i sobretot per l'elegància imperant, amb la que aprofita tota ocasió de diàleg per sumar-hi substància. 

Filmografia completa:
https://www.google.es/search?q=pawlikowski+filmografia&oq=pawlikowski+filmografia&aqs=chrome..69i57j69i60j0.14757j1j8&sourceid=chrome&ie=UTF-8

Fitxa completa, crítique i altres informacions interessants:
https://www.filmaffinity.com/es/film172115.html

Una entrevista, prou interessant amb el director, a Fotogrames:
https://www.fotogramas.es/noticias-cine/g23578094/pawel-pawlikowski-cold-war-entrevista/


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada