dilluns, 22 de juliol del 2019

RENDA BÂSICA UIVERSAL. Cop d'Ull 2019: debati'm la renda bàsica universal.


SENSE L'EXISTÈNCIA MATERIAL GARANTIDA, SENSE AUTONOMIA ECONÒMICA MÍNIMA. LA LLIBERTAT NO ÉS POSSIBLE.

Tríptic de difusió de la Xarxa Renda Bàsica. redrentabasica.org
Debat a càrrec de Sergi Raventós, doctor en Sociologia i treballador social.


EN AQUESTS links trobareu les dues propostes:
Documentals: 

1- FREE LUNCH SOCIETY. Come, come basic income. FILMIN.

2- VIURE de RENDA BÀSICA. Carles Solà. “30 minuts”. Producció TV3.
En el marc de les jornades “Cop d'Ull 2019”.  17/7/2019.

NÚRIA opina.
Una antiga amiga meva i participant de les tertúlies, fa molts dies que intenta que llegim i aprofundim amb aquest tema. Té raó i ens hi haurem de posar.
Vista aquesta petita introducció que hem fet al tema, amb la nostra assistència en aquest debat, se m'ha obert el cuc de la curiositat i d'inscriure molts interrogants que tinc sobre el món actual i el del futur, en el marc d'aquesta proposta.
Si com està vist no som capaços de canviar les estructures fonamentals del funcionament econòmic i materialista d'aquest món, i vista i analitzada d'una forma superficial, però evident, haurem d'admetre que, hem de fer alguna cosa perquè el món pugui subsistir al declivi evident i constant que està patint. La solució no és ni trumppiana, inspirada per les teories de l'individu d'Ayn Rand, amb el principi i final del fet que... “se salvin els millors i que siguin capaços”. Perquè al final, aquests i la seva descendència, no podran estalviar-se de ser arrossegats pel pes de la Terra enfurismada i la massa afamada i desolada.
Per això aquest és un debat polític que afecta les dretes, per salvar el millor possible els seus interessos, i a les esquerres, per salvar els interessos del més gran possible nombre de gent.
Per això és molt necessari posar-se ja a pensar i debatre sobre el tema i a exigir els nostres polítics que deixin de fer els indolents i gamarussos i es posin a fer feina per la gent que, els a posat on són.
Us recomano molt els dos documentals que podeu veure quan vulgueu, on line.

MARTINA opina.
Aquesta setmana la Núria va fer una proposta diferent, en el Zumzeig de Sants, podríem veure una sessió dedicada a la Renda Bàsica Universal. Aquesta ens oferiria un preàmbul, on un representant d’una entitat que es dedica a promoure aquesta idea a Catalunya, ens faria un parlament inicial. Després veuríem un tros del documental «Free lunch society» i un altre de 30’ de TV3, amb de nom «Viure de la renda bàsica». Arribat aquest punt van tallar la projecció per fer una reflexió conjunta, que a mi personalment em va avorrir i no aportar res de nou, per poder recuperar el film del primer dels passis que, havia quedat a mitges. No vull semblar altiva, pedant ni destructiva, però el debat d’esquerres on es vol solucionar la pobresa, convencent als rics, que han d’accedir a un repartiment millor del patrimoni mundial, em deprimeix.
Quant al plantejament del film, m’ha fet pensar i el recomanaria. Posa en escena l'aplicació pràctica d’aquest concepte a un país europeu, a un d’Africà i d’una versió que es fa servir a Alaska.
Per acabar volia comentar que fa uns dies estava amb un amic, que em va explicar una teoria d’aquestes que no ser fins a quin punt estan fonamentades, però que em va agradar. Penso que serveix per explicar el cicle de la riquesa en tres generacions: la primera, acumula patrimoni gràcies a l’habilitat, l’estalvi i al treball. La segona, encara entén el valor de les coses, ja que, els seus successors són molt reservats en les despeses, però viuen amb moltes mes comoditats que els hi garanteixen una estada còmoda al món gràcies al llegat familiar. I la tercera, s’ho gasta tot, tant com pot i sense miraments. Explico això, ja que crec que en els tres casos que ens ensenya el relat del documental, he entès que aquesta idea és molt diferent si l’apliques a un país o a un altre, i segurament aquesta simplista lectura del que comentava el meu amic, pot donar elements per reflexionar-hi.
I per acabar volia comentar que des de fa temps que aquest 20% de la població mundial que acumula més de 65% de la riquesa mundial, demostra que no li importa el dia de demà, ni del planeta ni dels altres habitants de la terra. Però que a diferència d’altres temps, avui dia, no crec que siguin tampoc els qui tenen el poder del coneixement. Motiu pel que fa temps que, he deixat de creure que el que cal és el diàleg i entenc que simplement calen restriccions o una estratègia menys permissiva.

Vols saber més sobre la renda bàsica?:



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada