dissabte, 27 de juliol del 2019

THE DEAD DON'T DIE. Los muertos no mueren. Director Jim Jarmusch.


UN DIVERTIMENT. AMB CLASSE, COHERÈNCIA I INTEL·LIGÈNCIA.

Paraules d'en Quim Cases en el seu article, “Zombis, katanas, pausas y música country”, per la revista Dirigido por... Juliol i agost de 2019.


Director i guió, Jim Jarmusch
Música, Sqürl.
EUA, 2019.
Duració, 105 minuts.


Cançó que dóna títol al film, composada per aquest per Sturgill Simpson:

SINOPSI

Una afable localitat de Centerville passa alguna cosa estranya. La lluna vigila permanentment sobre la línia de l'horitzó, les hores de llum solar s'estan tornant impredictibles i els animals s'estan començant a comportar d'una manera estranya. Ningú sap per què. Els informatius de la televisió són desconcertants i els científics estan preocupats. Malgrat això, ningú és capaç de predir la més gran i estranya invasió que aviat patirà Centerville: els morts, ja no són morts. S'alcen de les seves tombes i ataquen salvatgement als vius per devorar-los; i la gent del lloc que es creia que vivia una vida tranquil·la, s'hauran d'espavilar per lluitar per sobreviure.
Tret de la fitxa dels cinemes Verdi i traduït per les autores.



El director Jim Jarmusch

NÚRIA opina.
En Jim Jarmusch és un director que m'agrada molt, perquè és molt creatiu i pot canviar de registre en cada pel·lícula, sense que això destaroti el rumb de la seva trajectòria artística dins de l'anomenat cinema independentment. Tampoc té manies a l'hora de barrejar els gèneres i traspassar fronteres.
Crec que es força indiscutible que la seva amplia i densa cultura cinematogràfica li permeten tota mena de “cameos” i referències afegides en les seves pel·lícules, sense cap prejudici. També aquesta qüestió és un divertiment més, dins concretament d'aquest film, que n'està ben farcit, descobrir-los és un repte més.
Podem prendre'ns la pel·lícula com un simple divertiment i broma per passar una bona estona o bé li podem buscar un valor metafòric i simbòlic de la narració i dels personatges, també aquest pot ser un entreteniment més.
Molt recomanable per gent que li agraden tota classe de pel·lícules i històries, i coneix al director.
Bon estiu!

MARTINA opina.
Personalment m’ha semblat un divertiment per part del director, amb companyia de tota la gent que ha participat en aquesta fantasia plena d’ironia, però la que, no m’ha persuadit gaire i menys encara entusiasmat. És una proposta fresca, clarament sarcàstica i de fàcil lectura. Tot i això, crec que no té prou ritme i avança extremadament lenta, fins a fer-se fins i tot avorrida.
Amb referències constants a tots les icones del cinema de zombis, vestint una trama sense massa fons tal com és propi d’aquest registre, el relat acompanya un retrat irònic de la societat americana i d'un dels gèneres que, constitueixen tot un mite entorn de l'entreteniment, com a producte de consum massiu.
Una obra pròpia de cinema refinat, per erudits de la mofa i amants d'aquest exquisit i talentós autor, si hi penso amb una mica de profunditat, reconec que em sap greu no haver-hi trobat la porta adequada per entrar en el relat.

Més informació i crítiques:









Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada