divendres, 12 de març del 2021

THE BOOKSELLER. Libreros en Nueva York. Director, D.W.Young

EL MÓN ES DIVIDEIX EN COL·LECCIONISTES i GENT QUE NO ENTÉN ALS COL·LECCIONISTES.
Frase pronunciada per un dels protagonistes del documental.
Cristina Aparicio, en la seva crítica a Caimán Cuadernos de Cine, març, 2021.


Documental.
Director, D.W.Young.
EUA, 2019.
Duració, 99minuts.

SINOPSI
A ritme de jazz, el realitzador fa un recorregut per a molts espais (fires de llibre antics, subhastes, llibreries independents), per radiografiar un sector en caiguda lliure, donant veu als seus protagonistes que, comparteixen davant de la càmera la seva història, les seves preocupacions, però també el seu entusiasme. Dues generacions de llibreters apareixen al film: per un costat aquelles que van viure l'auge de les llibreries i, per l'altre, les noves professionals que conviuen amb la invasió de les pantalles.
Cristina Aparicio, en la seva crítica a Caimán Cuadernos de Cine, març, 2021.

El director, D.W.Young.

NÚRIA opina.

Aquest és un magnífic documental, per les que ens agrada i adorem el llibre com a objecte. Si a més a més, ets un fan de la ciutat de Nova York com a tal com a referent cultural mundial, tens el pastís i la cirereta servits.
És un homenatge al llibre com a tal i el vell en particular, ja que les llibreries i els llibreters que les sustenten, es dediquen a aquesta mena de llibres, la majoria de vegades sovintejades per col·leccionistes, o persones que busquen l'aventura d'anar a explorar per veure què troben, o d'altres que busquen alguna cosa en concret fora de mercat.
Crítica també a un món de pantalles on tot es pot comprar i vendre, tot perdent-se el més essencial d'un llibre, la possibilitat de tenir-lo a les mans i fullejar-lo.
Jo he gaudit molt amb aquest documental, on retrata uns éssers i uns espais que, sembla que estiguin fora del temps.
Les que estimen els llibres, gaudiran d'aquest curiós documental.

MARTINA opina.
Aquest documental crec que és pels romàntics de l'experiència de llegir a qualsevol lloc, com un plaer de la vida. Així com també, pels que tenen a New York com una ciutat de fabula, on poder practicar l'anonimat i perdre's pels petits comerços i locals, plens de personalitat de qui els regenten.
Construeix el relat mitjançant personatges a qui deixa explicar quina relació tenen amb aquest objecte. Però sobretot retrata la relació amb el llibre d'algunes persones que es dediquen al comerç del mateix com producte de col·leccionisme. A més, indirectament, ens explica com ha evolucionat el seu mercat.
Pel meu gust ha sigut un divertiment però potser m'esperava menys històries de firaires i m'hagués agradat entrar en el món dels qui conserven la passió per la lectura, pausada i poc interessant, pel món contemporani que es mou ràpid. Segurament perquè personalment gaudeixo d'aquesta experiència que, segurament avui dia tingui pocs adeptes.
Pels qui ens agrada, no deixa de ser un gust aquell moment de poder sortir fora de casa amb un llibre a la bossa i posar-se a passar pàgines en qualsevol racó on et sentis aixoplugat.



Informació completa des de Filmaffinity:









Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada