dissabte, 12 de març del 2022

ROMPIENDO LAS NORMAS. Directora, Philippa Lowthorpe.

SOM ALLÒ QUE SOM, I ESTEM ON ESTEM COM A DONES, PERQUÈ AL LLARG DE LA HISTÒRIA, HI HAN HAGUT DONES VALENTES I LLUITADORES QUE, ENS HAN OBERT CAMÍ.
Núria Ferrer i Ginés.

Directora, Philippa Lowthorpe
Guió, Rebbecca Frayn i Gaby Chiappe.
Regne Unit, 2020.
Duració, 106 minuts.


SINOPSI
Any 1970. El concurs de Miss Món se celebra a Londres, presentat per Bob Hope, llegenda de la comèdia als EUA. L'esdeveniment és el programa de la televisió més vist de planeta, amb uns 100 milions d'espectadors.
En el directe el recent grup creat “Moviment d'Alliberació de les Dones”, envaeix l'escenari i interromp la retransmissió, afirmant que els concursos de bellesa degraden a les dones.
Així, de la nit al dia el moviment es fa famós.
En reprendre's el directe, elecció de la guanyadora fa un gir i provoca una nova moguda: la favorita ja no és la sueca, sinó Miss Grenade, la primera dona negra en ser coronada Miss Món.
En qüestió d'hores, una audiència global fou testimoni de l'expulsió de l'escenari d'un patriarcat ranci i del naixement d'un nou ideal de bellesa per l'Occident.
Post del cinema Malda de Barcelona.
La directora, Philippa Lowthorpe.
DE LA DIRECTORA
És una directora que treballa preferentment per la TV anglesa, fent documentals i series. Ha rebut molts reconeixements i premis per la seva obra. 
Filmografia:
Biografia: 

NÚRIA opina.
Una pel·lícula molt adient per un dia que s'ha convertit amb el dia de reivindicació per la igualtat real, no fingida i amagada per unes lleis, dels drets de les dones.
A vegades va molt bé fer memòria, i recordar-nos que, si estem on estem, mai és per casualitat, sinó que hi ha hagut uns esdeveniments que ens han anat portant cap al lloc on som ara. Així, amb les pioneres que tinguem avui, encara que les trobem molt extremistes o encara que no compartim al cent per cent les seves premisses, construirem un món millor per aquest cinquanta per cent de la humanitat que som les dones, i de retruc per l'altre cinquanta per cent dels homes.
Tot això per poder dir que, aquestes són les qualitats d'aquest el film. Que el seu nivell de qualitat cinematogràfica és acceptable a tots els nivells. I, que és interessant tenir-lo en compte com a referent i pel tema que tracta, sobretot.
Un bon film per veure a casa en les plataformes que freqüentem. 

MARTINA opina
El passat 8 de març, vam decidir no renunciar a la nostra sessió de cinema, tot i haver-hi molts actes a tota la ciutat. No obstant això, ho vam fer gaudint d’una de les propostes que amb motiu del dia celebrat, el cinema Maldà posava a disposició de l’audiència.
Es tracta d'una crònica dels anys 70, basada en uns fets que van succeir durant el certamen Miss World, que acollia a una audiència de 100 milions de persones i quan un grup de militants es van organitzar amb una protesta on reivindicaven l’emancipació de la dona.
El relat crec que és força plural, lleuger i recull tant el testimoni de les participants en el concurs, com el de les persones que van decidir iniciar aquella irrupció a la pantalla petita, ocupant inesperadament el plató d’aquell rodatge en format de gala exuberant, iniciant conseqüentment un seguit de perspectives col·laterals. Així, entrant també en la construcció de personatges secundaris, com és per exemple el de la muller de l’engalipador que presentava la Gala o d'alguns dels milionaris, que fent alguna tasca en aquell merder, també se n'omplen les butxaques.
Personalment, no crec que sigui una obra imprescindible, tot i que ens ho vam passar bé i a més considero que la història en format de comèdia amable està ben explicada. A més, al meu entendre, aporta llum i suma en fomentar el debat entorn la complexitat d’una lluita. Una batalla que almenys en el meu interior no s'ha acabat i persisteix 50 anys més tard. Un reclam que, no comprenc per què alguna gent es resisteix a sentir com a important. Quan és bàsica i no només perquè afecta una meitat de la humitat i conseqüentment a tota la resta. Si no a més, perquè procura per una igualtat d'oportunitats i conseqüentment, i per molta mandra que els faci acceptar-la a algunes persones, per una llibertat que encara està molt lluny de ser real.
El fet reals de l'elecció de Miss Món, el 1970 a Londres:








 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada