dilluns, 15 de maig del 2023

THE WISDOM of TRAUMA. Directores, Zaya i Maurizio Benazzo.

PER QUÈ ENS FAN TANTA POR LES MALALTIES MENTALS? PER QUÈ TOT I QUE SÓN CORRENTS EN LA VIDA DE LA GENT I LES POBLACIONS, LES IGNOREM? S'ORIGINEN EN L'ÉSSER BIOLÒGIC, O EN L'ÉSSER MITOLÒGIC? QUINA ÉS LA SEVA CAUSA?

Preguntes que em faig i us faig.
Directores, Zaya Benazzo i Maurizio Benazzo.
EUA, 2021
Documental
Duració, 87 minuts.

SINOPSI
Una de cada cinc persones als EUA és diagnosticada d'una malaltia mental. El suïcidi és la segona causa de mort als EUA. Aquestes malalties maten a 43.300 joves entre 15 i 24 anys i 800.000 a la resta del món. La sobredosi de droga, en mata 81.000 cada any en aquest país. L'epidèmia de trastorns autoimmunitaris afecta 24 milions de persones, només als EUA. Què està passant?
Les epidèmies connectades d'ansietat, malalties cròniques i abusos de substàncies són segons el doctor Gabor Maté, són normals, però no de la manera que es podria pensar.
Filmaffinity.
La directora i el director, Zaya i Maurizio Benazzo.

QUI SÓN:
NÚRIA opina.
Tinc un prejudici moral i estètic bastant gran, sobre aquelles persones que d'alguna manera o altra es consideren posseïdores d'alguna veritat i la defensen com un gran descobriment que tothom ha de compartir i subscriure.
Mirant aquest documental, ha aflorat, més o menys cap a la meitat el meu amic el prejudici i a partir d'aquí m'ha costat seguir el relat sense el meu esperit crític que anava irrompin dins meu en el silenci de la sala.
El tema de les a diccions i malalties mentals, és molt sensible per mi i fàcilment en sóc crítica.
No puc opinar, perquè ho jutjaria massa dràsticament i dificultaria una visió més neta. Vaga la pena mirar-lo, tenir la teva opinió i si cal, la compartim. 

MARTINA opina
En el dia de cine també ens agrada optar a la contraoferta cultural que ofereixen alguns dels espais públics de què disposa la ciutat. Aprofitant el marc d’activitats per la sensibilització en l’existència de les malalties mentals que fan al Pati Llimona cada any, hem anat a veure la projecció aquest documental.
El qual, narrat mitjançant la veu d’un interlocutor que és un recorregut professional, un metge especialitzat en oncologia amb una profunditat considerable i el que submergit en un relat que pel meu gust té bastant de dogmàtic, ens explica part d’una etapa seva madura, en la que s’ha evocat a investigar sobre les addiccions. Procurant donar respostes a quines causes en són un possible patró, conversant amb persones que en són esclaus i qüestionant directament la seva relació amb el treball com a patró patològic.
Pel que fa a mi, hi ha hagut algunes idees que planteja amb les que he pogut connectar, suposo que més que res per empatia amb un personatge amb aspecte insalubre i per la curiositat que desperta el subjecte en si que, per altra cosa. Tot i que reconec, que a la meitat de la peça, a l'haver-hi trobat una determinada manera de concloure integrista i un xic narcisista, sobretot amb relació a la relació entre el cos i l'ànima, crec que superada una primera fase receptiva, ha arribat un punt que m’ha costat continuar escoltant. Ja que si honestament puc dir que m’agrada en general tota persona que qüestioni el que li pugui passar, no m’acaba d’interessar escoltar als qui ho fa des d’ells i d'alguna manera culpant als altres de no acabar de trobar el camí per gaudir de l'existència.








Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada