dissabte, 8 de juny del 2024

MARIA MONTESSORI. "La nouvelle femme". Directora, Léa Todorov.

LÉA TODOROV FA UNA PEL·LÍCULA AMB LA QUAL REPASSA LA LLUITA D'AQUESTA ICONA FEMINISTA DE COMENÇAMENT DEL SEGLE XX QUE, VA REVOLUCIONAR LA PEDAGOGIA DELS NENS I NENES AMB HABILITATS ESPECIALS.
Escrit per Maria Juesas en la seva crítica per Fotogrames, maig de 2024.
L'EDUCACIÓ ÉS UNA CAPA ESSENCIAL DE LA SOCIETAT I AIXÒ ÉS EL QUÈ HE VOLGUT REIVINDICAR.
Paraules de la directora dites per a Fotogrames, maig de 2024.

Direcció i guió, Léa Todorov
França, Itàlia, 2023.
Duració, 100 minuts.

SINOPSI

París, any 1900. Lily d'Alency és una popular cortesana que amaga un secret. La seva filla Tina va néixer amb una discapacitat i la manté lluny d'ella per protegir la seva reputació i la seva carrera. Però un bon dia es veu obligada a tenir cura d'ella, llavors decideix marxar cap a Roma per començar una nova vida. Allà coneixerà a la doctora Maria Montessori que està desenvolupant un revolucionari mètode educatiu per treballar amb els mal anomenats “nens deficients”. Anys més tard es convertirà amb una de les pedagogues més ben valorades del món: el mètode Montessori.
Tret del full informatiu dels cinemes Verdi.

La directora, Léa Todorov

NÚRIA opina

Una ficció biogràfica necessària amb l'intent de donar llum a una pedagoga que, el seu mètode ha tingut molt d'èxit el llarg dels temps i se n'ha parlat molt, però que la majoria de la gent no sap qui el va idear, una dona, per tal d'ajudar a nens i nenes amb moltes dificultats d'aprenentatge i que, fins aleshores se'ls considerava incapaços d'aprendre.
A finals de segle dinou i inicis dels vint, ser mare soltera, amb estudis i amb idees pròpies, no eren valors, ni ben considerats, ni reivindicats socialment. En aquest film, ens explica que hi havia dones que, van lluitar per la seva llibertat malgrat que no ho van tenir gens fàcil.
La directora Lea Todorov va fer un documental parlant de les noves pedagogies d'inicis de SXX i va quedar enlluernada per la personalitat de Maria Montessori i així li va sorgir la idea de farcir aquesta ficció.
Va fer un exhaustiu treball d'investigació del personatge del qual n'ha sortit aquesta pel·lícula.
Nosaltres la vàrem anar a veure amb la nostra neta i neboda Lua, d'onze anys que diu que, no li va interessar massa i com que era en versió original, no va entendre res.
Necessària, interessant, ben feta, però sense emocionar.

MARTINA opina.
Vam temptar la sort portant a la Lua a la nostra sessió d'aquesta setmana i clarament pel que fa a la tria, per una persona de 11 anys, no la vam encertar. No obstant aquest incís, pel que fa a la nostra experiència, no tinc més que bones paraules.
Resumidament aquesta proposta, per mi, és sobretot un homenatge a la discapacitat i tot el que ensenya a qui hi conviu. Però també a la dignitat de les persones que mostren que haver de lluitar no significa només inconvenients i esdevenen un model a seguir. Mostrant a més d'una manera absolutament comprensible el que va suposar crear una empenta cap a una ensenyança activa.
De fet, crec que la història, per com com s'explica, és converteix en necessària. Perquè amb un repartiment exquisit ho té tot per ser una peça indispensable. Mostrant una mica d'intimitat de les dones que van ser protagonistes d'aquest moment, quan bona part de la humanitat no volia incloure la meitat de la societat. Vull dir que, a banda del que explica, vaga la pena veure com ho va mostrant.

Fitxa completa i més informacions sobre la directora i crítiques:
Si voleu saber més coses sobre la vida de Maria Montessori, aquest vídeo fa un repàs amb fotos de la seva vida:






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada