divendres, 28 de març del 2025

A COMPLETE UNKNOWN. Director, James Mangold.

LA HISTÒRIA ÉS PER GAUDIR-LA, AMB UNA RECREACIÓ DEL GREENWICH VILLAGE PLE D'ENCANT I UNES BONES INTERPRETACIONS MUSICALS.
Escrit per Laura Pérez, en la seva crítica per Fotogrames, febrer de 2025.
LA PEL·LÍCULA NO TRENCA AMB RES, PERÒ ÉS UNA OBRA INTEL·LIGENT QUE ES PREGUNTA QUE VA SIGNIFICAR SER JOVE ALS ANYS SEIXANTA.
Escrit per Àngel Quintana en la seva crítica per Caimán CdC, març 2025.
LA IDEA DE TOTAL DESCONEGUT S'AMPLIA AL TERRENY AFECTIU, EN EL QUE ELL LLUITA ENTRE ALLÒ QUE VOLEN D'ELL I ALLÒ QUE ELL ESTÀ DISPOSAT A DONAR (COM SI SABÉS CEDIR, SUBORDINAR-SE).
Escrit per Alexander Zárate per Dirigido, març de 2025.

LIKE a ROLLING STONE

Bob Dylan, va escriure la lletra d'aquesta cançó a 1965. D'on surt el títol d'aquest film.
El 1998, Dylan va interpretar aquesta cançó amb els Rolling Stone. 
 https://open.spotify.com/track/7JPQnsEfbXDNf1fo4djmZF?si=28UVVEkpQn-vu_PwapUcxQ

Guió, basat en el llibre “Dylan Goes Electric”, 2015.

E.U.A, 2024.
Duració, 141 minuts.


SINOPSI

Ambientada en la influent escena musical de Nova York de començament dels anys seixanta, explica la història del ràpid ascens del músic de Minnesota Bob Dylan, un cantant de folk de dinou anys, des de les sales de concert, fins a arribar a allò més alt a les llistes d'èxits. Les cançons i la música de Dylan, de nom Robert Allen Zimmerman,- el nom original del cantautor- es van convertir en un fenomen mundial que va culminar el 1965, amb la seva transgressora actuació de rock elèctric en el Newport Folk Festival.
Filmaffinity.
DEL TÍTOL al PERSONATGE de BOB DYLAN, segons LAURA PÉREZ...
(...) a mesura que el retrat de Dylan es va enfosquint, el personatge es fa també opac, deixant-nos veure només una capa externa a base de poses i enfades que, ens fa pensar amb ell com un complet desconegut i un perfecte impertinent.
Escrit per Laura Pérez, en la seva crítica per Fotogrames, febrer de 2025.

El director, James Mangold
ORGANITZACIÓ del film i context HISTÒRIC
Segueix el patró d'un biopic tradicional en dos actes. El primer situat entre 1961 i 1964, ens parla de la pujada vertiginosa cap a la fama d'un noi de vint anys. També ens mostra les seves crisis amoroses, la relació que manté amb Sylvie- alter ego de Suzie Rotolo, la noia de la portada de l'àlbum, “The Freewheelin”- i Joan Baez, la intèrpret a la que cedeix algunes cançons a la que estima i en la busca consol. La primera part acaba quan Dylan canta “The TimesThey Are Changing en el festival de Newport de 1964. La segona part ens mostra un jove en crisi marcada per la decepció personal, obsessionat pel so elèctric que, comença a escriure, “Like A Rolling Stone i prepara el disc, “Highway 61 Revisited”. És el moment que Dylan vol deixar el món on s'ha format, vol emancipar-se dels seus pares adoptius_ Guthrie i Seeger- per seguir uns altres camins, perquè entén que alguna cosa ha canviat profundament a “Amèrica” i ja no pot creure en cap utopia. Mangold ens parla del naixement del so elèctric associat al naixement de la contracultura i del nihilisme que sorgeix després de la mort d'en Kennedy. És el temps que Dylan posa en crisi el seu passat, els seus amors i traeix a quasi tothom que, ha confiat en ell.
Escrit per Àngel Quintana en la seva crítica per Caimán CdC, març 2025.

NÚRIA opina

M'ha agradat veure aquesta pel·lícula d'un moment de la meva vida on era una adolescent inquieta que, començava a descobrir el món. La música impregnava tots els moments de la nostra vida: per plorar, per riure i per reivindicar les causes justes al món. Bob Dylan i Joan Baez van arribar molt aviat a formar part de les nostres vides i les seves cançons ens acompanyaven a tots els viatges, els interiors escoltant-les i els exteriors, cantant-les.
Puc dir que no he anat a veure aquest film per nostàlgia, la nostàlgia no m'interessa, ja que, he pogut comprovar que la vida és essencialment canvi, en el camí del temps i per a mi, l'adolescència va ser una època de patiment profund i complicat que, per res del món voldria tornar a passar.
Això sí, com a passeig pel record i la música, ha sigut fantàstic i l'he gaudit. Malgrat el mite ensorrat del personatge... potser era això.
Està bé com a passeig per la història de la música de l'època i per conèixer els inicis d'una icona d'aquesta.

MARTINA opina
Crec que la proposta val la pena, ja que et transporta mitjançant un viatge del folk fins al rock més experimental, explicant una part força concreta i íntima de la vida d’aquest artista. Reconstruint la icona que va significar, aportant una mirada ampla del context en què s'ubica. Mostrant a més les ombres del moment d'eufòria de la indústria milionària de la música, de quan allò col·lectiu era essencial, del que també representa estar al lloc i al moment adequat.
Retrata igualment la lluita per la identitat pròpia, la dels gèneres musicals definits o la de les tensions entre generacions. També la de cada artista, quan procura definir el seu trajecte propi, amb independència del que es vulgui del personatge que hagi pogut significar. Reivindica la cançó protesta, la plasticitat de l'audiència quan es deixa sorprendre.
Digueu-me simple, però trobo encert en el títol triat, fent bandera de la necessitat d’aquest film, ja que personalment m’ha descobert una part de la trajectòria d’aquest caràcter, desconeguda. Entrant a fons en una etapa d’un músic profund, un mestre amb el qui molts hem tingut moments de descoberta del plaer d’acompanyar-nos amb les seves fantàstiques melodies, peces que evolucionen inspirades amb diverses situacions vitals que, el van construint.
Tota la informació:







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada