divendres, 8 de juliol del 2016

FÀTIMA. Director, Philippe Faucon.

França i Cànada, 2015.
Premi Cèsar a la millor pel·lícula.
Duració, 79 minuts.


SINOPSI
Aquest film de Philippe Faucon, reflexiona sobre la difícil integració dels immigrants en el país gal, a través de dos estadis generacionals. El primer, el de Fàtima, una dona de mitjana edat que gairebé no parla francès, que fa tot tipus de feines, per tal que, les seves filles tinguin les oportunitats que ella no ha tingut. I, per un altre, l'ambient en que es mouen les dues germanes, amb molt diferents personalitats, però ambdues amb un complet assentament en la dinàmica d'un país que, consideren com a propi.
Tret de la crítica d'en Joaquín Vallet Rodrigo, “Las nuevas generaciones”, de la revista Dirigido por, juny 2016.





El director Philippe Faucon amb el Cèsar.
NÚRIA opina.
Aquesta pel·lícula que és molt bonica i val la pena veure-la, ens fa una proposta que crec que, s'ha de veure des de la senzillesa i sensibilitat de què ens està explicant. Una història que precisament perquè no té res d'excepcional, ni molt remarcable, seria invisible.
Aquesta història de vida i lluita quotidiana, ens explica quelcom que està passant a tot Europa, encara que la situí a la França actual.
La seva visibilitat gràcies al film, ens permetrà entendre una mica més, una petita part de la complexitat del fenomen migratori avui.
Des del punt de vista cinematogràfic, no hi ha cap filigrana ni visual, ni auditiva que ens permeti allunyar-nos d'un cinema de vida quotidiana ben fet i sincer, però que m'ha resultat una mica avorrit...però que, després de reflexionar-hi, crec que, el film té una clara intencionalitat de que això sigui així.

MARTINA opina.
  
  El guió d'aquesta pel·lícula és interessant. Ens mostra una història actual i on gràcies a dos caràcters oposats, que brillen per la seva màxima esplendor en l'edat juvenil i un mateix origen familiar, ens serveixen per retratar la França d'avui.

  En aquest país, on és sabut, que els immigrants s'han assentat i han criat les noves generacions de francesos, des dels barris de l'àrea metropolitana. La joventut que ens ensenya aquesta realitat viu en entorns tancats, de difícil immersió i bolcats a problemàtiques d'exclusió per raons econòmiques.
  Veiem aquesta història, des de l'òptica d'una mare d'origen algerí qui, separada del seu marit, escriu sobre com viu l'edat adolescent de les seves dues filles de 15 i 18 anys. Una d'elles és aspirant a metgessa i l'altra una rebel (probablement amb causa), però que per el moment no presenta cap aspiració professional.
  A més a més, obtenim una visió feminista, tendre, humanista, serena i plena de notes suggeridores, sobre moltes altres qüestions culturals. Tot i així, pel meu gust, es fa lenta i faltada de la màgia que, poden aportar tots els ingredients d'una bona pel·lícula. Sense dubte, les tres dones protagonistes crec que són la llum de l'obra, però potser podrien haver-ho compassat amb més salsa i hauria sigut un relat complet i més radiant. 

Una SINOPSI crítica.
Fàtima, aprofundeix sobre la realitat de la immigració a França per mitjà del xoc generacional entre una dona magrebí que gairebé no parla francès i les seves dues filles. Philippe Faucon porta a terme una obra d'una sobrietat espartana, on la càmera capta la situació quotidiana d'uns éssers que, es debaten entre els seus orígens i l'entorn social en el qual s'enfronten cada dia.
Tret de la crítica d'en Joaquín Vallet Rodrigo, “Las nuevas generaciones”, de la revista Dirigido por, juny 2016. Versió i traducció pròpies, amb el canvi de dona àrab, per dona magrebí.

ALTRES INFORMACIONS
L'actriu que interpreta el paper de Fàtima, es diu Soria Zeroual, no és professional i és la seva primera experiència en interpretació.
Tret de la crítica D'en Joaquín Vallet Rodrigo, “Las nuevas generaciones”, de la revista Dirigido por, juny 2016. 

Cartellera BARCELONA:


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada