dissabte, 24 de juny del 2017

ALL GOVERNMENTS LIE. TOTS ELS GOVERNS MENTEIXEN. Director, Fred Peabody.

Productor, Oliver Stone.
Canada 2016.
Documental.

SINOPSI i HISTÒRIA
Els anys 60, la columna setmanal del periodista nord-americà IF. Stone va marcar una època quan va desemmascarar la corrupció i les mentides del Govern amb una informació veraç, contrastada i independent.
En el temps actual, en què la majoria dels mitjans de comunicació formen part dels grans imperis mediàtics i sotmesos als interessos del govern i les grans corporacions, la reivindicació de la figura d'I.F.Stone és més necessària que mai.
Els protagonistes de la pel·lícula, una nova fornada de periodistes d'investigació de mitjans independents dels Estats Units, recuperen el seu llegat i donen la cara per defensar els drets dels ciutadans a accedir a una informació lliure d'interferències, contrastada i honesta.
Tots els governs menteixen posa cara i dóna veu als noms que hi ha darrera temes tan espinosos com el cas Snowden, les fosses comunes a la frontera amb Mèxic o la violació del dret a la intimitat dels ciutadans.
Glen Greewald, Jeremy Scahill, Amy Goodman i Michael Moore. Entre d'altres, ofereixen el seu testimoni en un documental produït per Oliver Stone.
El full informatiu de “Docs Barcelona del mes”, juny 2017.


El director Fred Peabody
EL DIRECTOR
Fred Peabody és director i periodista, guanyador d'un premi Emmy l'any 1989 per una de les seves pel·lícules per a televisió. Va ser director durant set anys de l'aclamat programa d'investigació The Fifth Estate per a la CBC, la televisió pública canadenca. L'any 2003 va produir el documental Perfect Illusions sobre els trastorns alimentaris dels joves i que va emetre la PBS.

NÚRIA opina.
Aquest documental m'ha semblat molt interessant, perquè explica sense embuts quina és la situació dels mitjans als EUA, una premsa en general venuda al poder polític i econòmic que, pel cas és el mateix. Això de fet ja ho sabíem i no és cap novetat.
Però allò que és engrescador i encoratjador és saber que, hi ha un grup cada vegada més nombrós de periodistes que, tenen la seva ètica i que practiquen un periodisme d'investigació, per tal informar del que seria la veritat dels esdeveniments i les persones que hi ha darrere de la política al món.
Crec que aquest és un fet primordial perquè deixem de ser uns robots i actuem amb coneixement de causa.
Aquests és un deure que no és gens fàcil, ni còmode que implica molta determinació i valentia i sinó com a exemple, analitzeu les reaccions d'en Trump contra una determinada premsa des de la seva aparició a la palestra política dels EUA.
Crec que cal aprofitar totes aquestes iniciatives que ens donen eines per conèixer millor allò què passa al món on vivim i si no el podem canviar...com a mínim no deixar-nos enganyar.
Cent per cent recomanable. Nosaltres l'hem vist a la Casa Elizalde dins de la molt bona iniciativa del “DOCS Barcelona del mes” que es projecten documentals durant tot l'any en circuits culturals, un cop al mes en aquest blog trobareu a l'enllaç per estar informats.

MARTINA opina.
Inspirat en la trajectòria del periodista independent I.F. Stone, aquest documental, pretén recollir les idees que impulsen la generació de periodistes que units lluiten, per fer de contrafort de la fràgil democràcia americana.
És una obra d'alt contingut polític i amb unes conviccions molt clares cap a la defensa de la llibertat de premsa. També una crida de la necessitat que el sector sigui capaç de defensar un rigor i una autonomia dels interessos tant del mercat com de la institució governamental.
A mi personalment, i fent una generalització i amb tot el que això implica, els americans sempre m'han semblat una cultura molt particular, però interessant. Potser fruit d'una educació, acompanyada de l'univers Walt Disney (on els rols van de bons o de dolents i no hi ha res entremig), els han fet molt més extremistes que d'altres tradicions del món occidental. En tot cas, allò a què em vull referir és com en el cas d'aquest documental, on es recullen clarament les opinions d'acadèmics, experts i agents de l'indústria periodística contra un govern al qui acusen de manipulador i que fa al ciutadà víctima de la inòpia.
Al meu entendre presenta la societat civil, com soldats d'un sistema que els fa obesos, inútils i incapaços de tenir una opinió sòlida del seu entorn.
Motiu pel qual, demanem la implicació a les noves generacions de periodistes per poder sortir d’aquesta tessitura d’insolvència. De fet crec que, aquest documental és un reclam als joves per la militància contra el sistema actual.

Enllaç on podeu trobar informació sobre els documentals que emet Docs Barcelona i on els podeu veure:
https://eldocumentaldelmes.com/doc/tots-els-governs-menteixen/ 

Alguna cosa més a saber de IF.Stone:
http://www.ifstone.org/biography.php




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada