diumenge, 27 de maig del 2018

UNA MUJER FANTÁSTICA. Director, Sebastián Lelio.


ÉS EL RETRAT D'UN PERSONATGE D'ENORME ENTERESA EN TOTS ELS SENTITS (...) EN AQUESTA ENTERESA RESIDEIX LA GRANDESA DEL FILM.

Paraules d'en Quim Cases per El Periodico,11/10/2017. 

Director, Sebastián Lelio.
Xile, 2017.
Duració, 104 minuts.


SINOPSI
Marina una jove cambrera aspirant a cantant i Orlando un empresari tèxtil, vint anys més gran que ella, planegen un futur junts. Després d'una nit de festa, ell es troba malament i ella el porta a l'hospital, on es morirà. Ella haurà d'afrontar les sospites per aquesta mort. La seva condició de transsexual, suposa per la família d'Orlando una aberració. Ella haurà de lluitar per convertir-se en allò que ja és: una dona forta, passional, fantàstica...
Adaptació i traducció, treta de Filmaffinity.


El director, Sebastián Lelio.
PREMIS:
2017, Oscar millor pel·lícula de parla no anglesa.
Festival de Berlín, Millor guió.
Goya, Millor pel·lícula Hispanoamericana.

NÚRIA opina.
Bona i interessant pel·lícula, on ens explica la impossibilitat d'una transsexual d'acomiadar-se de la seva parella un cop mort- un empresari xilè amb una exdona i uns fills-, ja que la família convencionalment acceptada, un cop mort s'apropia de tota cosa apropiable, fins i tot del comiat de l'ésser estimat.
Un bon retrat de la situació de marginalitat al fet que es veuen abocades les persones que trien una opció sexual diferent, de la que aparentment seria correcta per elles. I, del terrible sofriment i incomprensió que pateixen.
Aquest és un tema que darrerament i per diferents motius, s'ha posat davant meu amb una evidència molesta i lacerant. Crec que és una injustícia la situació de marginalitat i ignorància que aquestes persones pateixen i que tots hem de lluitar per garantir que això no passi i fer-ne una denúncia permanent, per reclamar i garantir la igualtat real.
Xavier Dolan ja fa un retrat excel·lent d'aquesta temàtica, a la mítica pel·lícula Laurence Anyways de 2012 que, us la recomano molt, tot i que ell crec que se centra en dos temes bàsics, la impossibilitat de no esdevenir marginal quan fas segons quina opció sexual i la resistència social a acceptar-la i entendre-la i per l'altre, com per la majoria social, l'amor té un sexe concret i determinat i com és de difícil per algunes persones, traspassar aquesta barrera.
Us la recomano MOLT.

MARTINA opina.
Una història sense massa marge, el drama comença en el punt final d'una relació d'amor, on la dificultat és inevitable. Ja que, narra una relació entre dos individus on la mort s'endú a una de les dues parts.
Qui es queda és una dona jove, transsexual que, acaba d'iniciar el seu procés de transició. Durant aquesta etapa es troba en la desagradable experiència, a més d’haver d'acompanyar a la seva parella en el tram que el porta a la mort.
Ell és un home molt més gran, amb una família amb la qui ha hagut de trencar, ja que no han acceptat el seu enamorament i amb la que inevitablement també caldrà gestionar aquest acomiadament.
Personalment m'ha semblat interessant parlar d'exclusió social, des d'una òptica on la víctima no es converteix en l'únic element del relat.
Tot i ser igualment important, sobretot per la dificultat de tractar el tema de manera que puguis emfatitzar, i sense banalitzar la tragèdia. Potser així et permet entrar en la profunditat de la història des de fora. Així, mostrant que sovint els qui tenen més dificultats, són els qui no accepten la diferencia. Qüestió que generalment  no va amb els diferents, sinó amb tots els altres.
Cinematogràficament l’obra té tots els elements, però a més a més, la perspectiva m'ha semblat molt interessant.








Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada