dimarts, 24 de gener de 2023

AFTERSUN. Director, Charlotte Wells.

PER RECONNECTAR AMB AQUELLS PARES ABSENTS ALS QUALS NO VÀREM ENTENDRE EN EL SEU MOMENT.
Escrit per, Eulàlia Iglesies, 15/12/2022, Fotogrames digital.

Directora i guionista, Charlotte Wells
Regne Unit, 2022.
Duració, 98 minuts.

SINOPSI

Sophie, reflexiona sobre l'alegria compartida i la malenconia privada d'unes vacances que va fer amb el seu pare fa vint anys. Els records reals i imaginats omplen els espais entre les imatges, mentre intenta reconciliar el pare que va conèixer amb l'home que no va conèixer.
Filmaffinity.

La directora Charlotte Wells.
ANTECEDENTS de la DIRECTORA
Després de curts tan interessants com, Tuesday i Blue Christimas, la directoran escocesa debuta amb aquest llargmetratge, una més que notable pel·lícula sobre les relacions entre un pare i una filla en un context de vacances als anys noranta.
Paraules d'Israel Paredes Badía, escrites a Dirigido, desembre de 2022.

NÚRIA opina.
Per mi és d'aquelles pel·lícules, en les que, no pots apreciar la seva veritable qualitat, fins que les has deixat sedimentar.
La directora, en aquest cas escocesa, se suma una tendència de directores que, comencen la seva història com a cineastes ficcionant els seus records d'infantesa, per tal d'elaborar una creïble i bona història per explicar.
En aquest cas, unes vacances a Turquia amb un pare molt jove, afectuós i responsable... Mira't pels ulls d'una nena madura d'onze anys que desconeix molts aspectes de la història i vida del seu pare.
L'adulta, amb unes imatges i els seus records construeix un relat i el misteri d'aquell pare jove plana sobre tota la narració.
Aparentment trivial i senzilla, però en realitat molt complex i molt profund pel que pretén.
Vaga la pena fer el recorregut del film, per esbrinar quelcom de la història de la directora o de la nostra.
MARTINA opina.
Com a anècdota volia explicar que, vam entrar a la sala i quan ja estàvem tipes d’anuncis, va començar la projecció d'As Bestas. És a dir, aquella altra pel·lícula, amb un principi memorable que jo, m’havia perdut perquè vaig arribar tard. Aleshores la gent va incomodar-se i finalment van parar la retransmissió feta per error. Consegüentment, després d’un moment de rebombori col·lectiu, vam començar de nou, amb certa tardança que clarament va incomodar l’ambient i ara sí, amb el film que l'audiència havien triat.
Sincerament, prèvia sessió de cinema, no tenia cap expectativa de res. Ja que, no havia llegit ni la sinopsis abans d'entrar a la sala. A mesura que el relat avançava, sense res en concret i amb una situació que no apuntava a grans successos, vaig tenir temps de preguntar-me silenciosament si m’interessava. Al principi vaig pensar que no gaire, suposo que la meva no maternitat, de vegades no em connecta amb històries d’amors familiars, on hi ha infants. Però, alguna cosa, relativa al personatge principal, a una sensació construïda amb molta cintura que, sempre queda alguna cosa per saber-ne més. Em va atrapar, i després d’una clara pausa dramàtica que la pel·lícula fa cap a la meitat, estava absolutament enganxada a la sensació que arribaríem a saber-ne un mica més, conèixer qui era aquell home enigmàtic que tenia algun turment.
Personalment, puc concloure que és una història delicada que explica moltes coses, però que a mi m’ha portat a considerar que, potser sí que la societat en la qual creixes et marca. Sobretot quan implica uns rituals sense sentit, on el temps de qualitat, està destinat a consumir i compartir de manera viciosa. Promovent que la cerca d’un mateix sigui un camí llarg, alienat i que, potser un haurà de fer quan teòricament ja s’hauria d’haver fet gran.

Fitxa tècnica completa i altres informacions:
Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada