dilluns, 20 de febrer del 2023

THE BANSHEES OF INISHERIN. Almas en pena en Inisherin, Director, Martin McDonagh.

DE LA MATEIXA MANERA QUE, PÀDRAIC I COLM NO PODEN SORTIR DE L'ILLA A LA QUAL SEMBLEN ENCADENATS DE PER VIDA, TAMPOC SÓN CAPAÇOS D'ALLIBERAR-SE DE CERTS LLIGAMS QUE ELS CONVERTEIXEN EN ESCLAUS, EN UN CAS, DE LES SEVES PARAULES, I, EN L'ALTRE, DE L'ABSÈNCIA D'AQUESTES.
Escrit per Carlos Losilla en la seva crítica per Caimán CdC, febrer de 2023.


Director i guió, Martin McDonagh.
EUA, Regne Unit i Irlanda.
Duració, 114 minuts.

Utilitza aquest caminar en cercles dels personatges, aquest anar i tornar sempre dels mateixos llocs, com a representació del circumloqui entès com a figura retòrica i com a forma de vida.

Escrit per Carlos Losilla en la seva crítica per Caimán CdC, febrer de 2023.


SINOPSI

Ambientada en una illa davant la costa oest d'Irlanda, explica la història de dos amics de tota la vida Pádraic i Colm que, es troben en un carreró sense sortida, quan Colm posa fi a la seva amistat bruscament. Un Pádraic atònit, ajudat per la seva germana Siobhan i pel jove Dominic, s'esforça per reconstruir la seva relació, negant-se a acceptar les negatives que el seu amic de sempre li dona. Quan Colm planteja a Pádraic un ultimàtum desesperat, els esdeveniments es precipiten provocant conseqüències traumàtiques.
Filmaffinity.
El director, Martin McDDonagh

EL RODATGE A IRLANDA

La pel·lícula sembla un homenatge a la costa oest d'Irlanda. No hi ha un lloc més irlandès a Irlanda que on està la casa de Pádraic. La veritable illa on vàrem filmar és a l'illa d'Arán. També vàrem filmar en l'illa Achill que, és on hi ha els llocs més muntanyosos. Allà hi ha la platja amb la casa de Colm i el pub. En realitat el pub el vam construir nosaltres, també la casa de Pádraic. En canvi, la que vàrem fer servir per al personatge de Brendan és una veritat que, està sobre la platja i que encara hi és.
Explicat per en Martin McDonagh, a en Gabriel Lerman per Fotogrames, febrer de 2023.

NÚRIA opina.
Al meu entendre aquesta és una pel·lícula que vaga la pena anar a veure al cinema. Una història que et fa reflexionar sobre moltes qüestions vitals i que centra el seu focus, sobre el sentit de l'amistat, la pèrdua, i un factor que a vegades oblidem en davallar de la vida, el de com volem fer servir el nostre temps i com volem transcendir. Ja que, ens agradi o no, i superat el nivell de subsistència, ens resulta quasi imprescindible la necessitat de transcendir d'alguna manera o altra. Aquesta seria la capa del film que, pel meu tarannà veig més important, encara que en té moltes altres.
La de la soledat i l'aïllament a la que estan necessàriament abocades les persones que viuen en illes o en zones aïllades, on les relacions són limitades i on no hi ha alternativa, ni escapatòria. I també com, els urbanites de la ciutat, moltes vegades idealitzem aquests tipus de vida, per desconeixement de l'experiència.
Un altre factor que per mi és molt rellevant, és com el director afronta la narració de les seves històries i també, la ironia i el sentit de l'humor en què sap amanir-les. Acompanyades d'una exageració metafòrica, ens ajuda a situar la història en el lloc que toca.
Pel meu gust, una bona opció.

MARTINA opina.

Aquesta peça d'art amb un relat tendre, realista i amb un fons gens ni mica utòpic, es desenvolupa en un context, on mai més ben dit, tot són escenaris de pel·lícula. Amb paisatges que acaparen bellesa i on la confluència, dels elements terrestres amb els marins, fa l'efecte de pertànyer a un entorn inamovible.
Els personatges que formen part de la història, són propis també, d’aquesta magnitud i exuberància, mostrant les seves qualitats i defectes en un ordre diferent, cadascú a la seva manera i construint una forma pròpia de relacionar-se amb un mateix lloc. Un ambient que s’observa, que no s’entén quasi mai i on es viu, com a gairebé a tot arreu, amb inèrcies que s'adapten de maneres variables entre ells.
Personalment, he gaudit molt de tot el trajecte, suposo perquè m’evoca a totes les coses que jo també he pogut viure a Irlanda i el seu entorn, únic. Però també, pel sentit de l’humor erudit d’aquell medi, inherent a tot el que passa amb la gent d’allà. Humans que per mi són persones reals, directes i transparents. Qui sempre tenen moltes capes per interpretar allò que sigui, amb profunditat i sent capaços de parlar-ne entre elles. Crec que aquesta peça, passa sense idealitzar els entorns tancats i amb una vocació clara de fer una meravellosa metàfora de tot plegat.

Fitxa completa i altres informacions:






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada