divendres, 9 de desembre del 2016

PATERSON. Director, Jim Jarmusch.

França, Alemanya, EUA, 2016.
Duració, 118 minuts.
JIM JARMUSCH ENTIENDE LA NARRACIÓN CINEMATOGRÀFICA COMO EL DESTILADO, VACIADO Y ESENCIA DEL TIEMPO. PATERSON ADMIRABLE Y CONCISA CAPTURA LA COTIDIANIDAD MONOCORDE Y ESCASOS MOMENTOS DE FULGOR DE UN CONDUCTOR DE AUTOBÚS QUE ESCRIBE POESIA SIN RIMAS.
Quim Cases, en la crítica, “El cuaderno secreto”. Per la revista de cinema, Dirigido por... desembre de 2016.

SINOPSI
Paterson un conductor d'autobús de Paterson, ciutat de Nueva Jersey. Viu una vida tranquil·la amb la seva xicota Laura i escriu poemes. En aquesta pel·lícula es narren vuit dies de la vida d'aquesta parella, a través del seu protagonista, en Paterson.

Per completar la fitxa, veure crítiques i altres trailers:
http://www.filmaffinity.com/es/film779635.html



El director, Jim Jarmusch

La seva filmografia amb comentaris de cada pel·lícula:
http://www.filmaffinity.com/es/search.php?stype=director&stext=Jim+Jarmusch

Entrevista, bastant freda, al festival de Cannes 2016 :
https://www.youtube.com/watch?v=JXtcdu-G3mM

Conferència de premsa a Cannes 2016:
https://www.youtube.com/watch?v=JmsiwaGBY2s&t=169s

NURIA opina.
Alguns crítics diuen i potser tenen part de raó que, aquesta pel·lícula s'hauria d'haver emportat el palmarès del darrer festival de Cannes, per mi hauria estat bé perquè cinematogràficament és magnifica i els valor que transmet també, tant els morals, com els estètics, aquesta és una bona resposta al tsunami mediàtic i consumista de les xarxes i dels mitjans de comunicació, on el 99 per cent són escombraries o material innecessari que, ens fa perdre la vida en banalitats que no serveixen de res i ens enganxa la vista en una galeria de les aparences que, ni nosaltres mateixos ens creiem.
La vida és temps i res més que temps, això no és meu, però m'ho quedo. Totes les altres coses que li posem en aquest temps, dependran de nosaltres, és la nostra elecció, és la nostra llibertat.
La seva darrera pel·lícula em va agradar molt, perquè jo, com en Jim Jarmusch també en sento una dilatant i m'agraden coses molt variades, procedents de també molt diferents estrats culturals.
Aquesta però, és tan entranyablement elaborada sota la senzillesa i la humilitat que, tota la bellesa que supura fa posar la pell de gallina.
Darrerament en el meu cercle més immediat, molts hem llegit ¨La resistència íntima: assaig d'una filosofia de la proximitat” del filosof Josep Maria Esquirol, doncs el que ens mostra en la història que explica el film, va per aquí. Tampoc he pogut deixar de pensar amb l'assaig, “Topografia de la violència” d'en Byung Chul- Man, perquè defensant un punt de partida i tesi diferent, però també ens porta al mateix lloc...
Pels amants de la bellesa calmada d'allò més proper i quotidià.

MARTINA opina.
La icona del cinema americà independent, Jim Jarmush, ha produït la seva darrera obra amb col·laboració de Bèlgica i França.
Aquesta pel·lícula amb un destacat to seriós, succeeix pausadament i retratant minuciosament dos caràcters, d'una localitat de Nova Jersey.
La temàtica, he entès que és la rutina. Amb un personatge protagonista que porta una vida pausada, sense sorpreses i plena de profunditat. Una llum que emergeix de l'interior d'una llar on conviu una parella senzilla, amb un món interior ric i que sense esforços procura per, alimentar l'amor que els uneix.
Personalment he connectat amb l'enfocament poètic dels personatges, de la localitat tranquil·la on sembla que no passi res que trenqui els ritmes dels seus habitants i de la manera com els personatges enfoquen les seves vides. No obstant és característic d'aquest artista que, les seves narracions siguin pausades i contemplatives: cal anar-hi sense pressa i amb ganes de fer una immersió en un món particular.


Pels més curiosos que vulguin saber on està Paterson...
https://es.wikipedia.org/wiki/Paterson_(Nueva_Jersey)

Paterson, també fa referència a un poema del poeta William Carlos Williams 1883-1963, va ser un poeta experimentador i innovador...
http://www.catedra.com/libro.php?codigo_comercial=120324

Una entrevista i una pàgina interessant:
http://www.letraslibres.com/mexico/revista/entrevista-jim-jarmusch-un-director-que-solo-sabe-cine-es-un-pesimo-director





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada