dissabte, 3 de desembre del 2016

THE ARRIVAL. LA LLEGADA. Director, Denis Villeneuve.

PERÒ, EL PUNT MÉS INTERESSANT DEL FILM ÉS EL QUE, POSA EN DUBTE EL CONCEPTE DE TEMPS, FONAMENT EGÒTIC QUE, COM TANTES ALTRES COSES, FOU INSTAURANT PEL PODER PER MANTENIR-NOS ADORMITS.
Gerard Alonso i Cassadó, per Caimán. Cuadernos de cine, Cuaderno crítico.

Traducció i versió pròpia, amb respecte per l'original.

EUA, 2016.
Guió: Eric Heisserer, segons un relat de Ted Chiang.
Duració, 116 minuts.

SINOPSI
Una reconeguda lingüista, Louise Banks (Amy Adams ) és l'única esperança perquè el planeta respongui adequadament a la misteriosa visita d'uns tòtems flotants extraterrestres. La seva complicada missió serà comunicar-se amb els alienígenes per saber què volen i que els diferents governs donin la resposta més apropiada. Amb els míssils sempre a punt, això sí.






El director, Denis Villeneuve.
NÚRIA, opina.
   Segons la utilització del llenguatge que s'està fent avui en dia, aquest no respon a cap de les premisses de la seva suposada creació, on la comunicació i l'entesa eren l'essència de la seva existència.
   Per mi, un dels elements essencials d'aquesta pel·lícula és el qüestionament que fa sobre la veritable funció del llenguatge i l'ús que avui se'n fa que, és majoritàriament informatiu i defensiu o ofensiu que, pel cas, és el mateix.
   Mentre que, la Dra. Louise Banks té molt clara aquesta premissa i intenta defensar-la per sobre de tot, el poder està només pendent i a l'aguait de quan haurà d'atacar, abans de ser atacats.
   Aquesta seria la lectura del film en clau política, però afortunadament en té moltes altres que, segurament també estan bé.
   La pel·lícula m'ha agradat força, encara que he trobat una contradicció que m'ha xocat i molestat, entre la contundència moral i professional de la Dra. Louise i la presentació un xic ensucrada que li donen a la pel·lícula.

MARTINA, opina.
   Una narració de ciència-ficció trobo que permet parlar de coses complexes, sense que sembli que s'està abordant quelcom que requereixi d'un estat receptiu determinat.
   En aquest cas, el planeta terra rep una visita que l'incomoda. Una nau especial aterra i els terrícoles no entenen el motiu d'aquesta estada al planeta.
   La missió es gestiona amb dos escollits al capdavant i la unió de les forces de seguretat nacionals. La comunitat internacional ha de posar-se d'acord i els impulsos de la por, posen les diferents reaccions en un estadi previ al conflicte.
   Un científic i una lingüista procuren aproximar-se als visitants, ja que, aquesta és la tasca que els hi han encomanat. Procurant comprendre el motiu per què aquests desconeguts trepitgen els nostres horitzons.
   La narració té un punt “pastelòs” que, m'ha embafat una mica.
   Tanmateix, el conjunt d'elements m'ha agradat més que no m'ha molestat.

Algun fragment de crítica que, ajuda a posar èmfasi en les parts més importants de la pel·lícula:
(...) Y ahí reside parte del valor de la película, y que la diferencia de gran parte de la producción cinematogràfica actual, en la búsqueda de que el espectador lleve a cabo un cuestionamiento sobre su mirada, sobre cómo construimos el mundo a través de ella y, por tanto, sobre el lenguaje y la comunicación. Villeneuve entiende que la imagen, como lenguaje, es la pregunta. También, la respuesta.
De Israel Paredes Badia, pel Dirigido por... de novembre de 2016, “Cuestionar el lenguaje y la mirada”.

Aquí trobareu la sempre interessant fitxa del Verdi:
http://fitxes.cines-verdi.com/pdf/la_llegada_bcn.pdf

Filmografia completa:
http://www.filmaffinity.com/es/search.php?stype=director&stext=Denis+Villeneuve

La visió que dóna en aquest blog de cine és  particular i amb molts referents:
http://www.blogdecine.com/criticas/la-llegada-la-mirada-de-denis-villeneuve

En la pàgina de FILMAFFINITY, fitxa completa, 184 crítiques i quatre trailers...
http://www.filmaffinity.com/es/film420650.html













Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada