dissabte, 25 de març de 2023

LOS REYES DEL MUNDO. Directora, Laura Mora.

PARLA D'UNA CONTRADICCIÓ EN LA QUAL JO VISC INSTAL·LADA, I ÉS QUE EL MÓN EM SEMBLA UNA MERDA, PERÒ LA VIDA EM SEMBLA BONICA. SENTO QUE AQUESTA CELEBRACIÓ DE LA VIDA I AQUESTA CONDEMNA DEL MÓN ESTAN MOLT PRESENTS.
Entrevista realitzada per videoconferència per Fernando Bernal amb la directora Laura Mora Ortega, per a Caimán CdC, març de 2023.

Guionistes, Maria Camila Arias i Laura Mora.

Colòmbia, 2022.
Duració, 111minuts.

SINOPSI
Cinc nois de Medellín que no tenen res, emprenen un viatge per Colòmbia a la recerca de la terra i casa de l'àvia d'un d'ells. La terra i casa de l'àvia en el seu moment va ser confiscada i ara el govern en fa el retorn als seus propietaris, Rá és l'hereu. Rá convida als seus amics a anar a buscar la casa i la terra per tal de tenir una vida digna i sense humiliacions.

La directora, Laura Mora.

CONTEXT

Els que hem nascut a Medellín estem profundament travessats per la ciutat. Creia que això era una cosa generacional dels que hem crescut als anys 80 i 90, els anys durs de la guerra, però he descobert que continua passant.
Dit per la directora i publicat a la crítica de Fotogramas, març de 2023.

COM I ON ES VA FER EL RODATGE

La pel·lícula es va rodar amb un equip quasi exclusivament format per dones, en una zona especialment perillosa, on mai s'havia filmat res.
Publicat a la crítica de Fotogramas, març de 2023.

NÚRIA opina.

Costa molt d'escriure d'un film tan compromès com aquest, sense caure en moralismes o consideracions paternalistes o maternalistes, des d'una posició de privilegiada.
Malgrat tot, ho faré, si més no des de l'àmbit de la reflexió i la interrogació, doncs és l'únic que èticament em puc i vull permetre'm.
Ningú escull la naixença, ni els pares o mares que ens tocaran, tant si és del punt de vista genètic, com material, ni tampoc en el lloc on estarem ubicats en aquell moment, ni en les condicions concretes en les quals ens tocarà desenvolupar la nostra vida... Tot plegat un munt d'atzars que, si hem tingut sort i estem situats en un bon lloc amb molts o alguns aspectes, no podem fer res més que agrair-ho i posar el nostre granet de sorra perquè els que no, ho tinguin millor i si no fem res que, també és una opció, saber-ho i aprendre d'aquest saber.
La pel·lícula mostra, com diríem correntment uns nois en les pitjors condicions, perseguint un somni per obtenir una vida que ells creuen millor. Aquest viatge, dramàtic i dolorós, ens mostra la força de fer pinya i de l'amistat d'uns nois que no tenen altra cosa que això i, a ells mateixos.
Una història molt dramàtica i fosca, amb espurnes de llum bellíssimes que ens permeten respirar i obrir una petita esquerda de claror i esperança...
He vist molts films amb aquesta mateixa temàtica i amb semblant desenvolupament, però cap d'ells ha considerat els protagonistes de la història com altra cosa que, víctimes de la seva situació que, els porta a ser el mateix temps, botxins. Aquí els nois són els protagonistes totals i el que els passa són esdeveniments que, no formen part d'ells, els afecten, i prou. La mirada d'una directora, aporta aquest matís transcendent.
Unes magnífiques interpretacions i una magnífica posada en escena d'una directora que des del seu lloc de privilegi, posa el seu granet de sorra per fer-nos reflexionar, sobre una realitat d'un país Colòmbia i sobre un petit grup humà.
Gràcies, Laura Mora Ortega
Ahhhh!, no recomanada per gent que, no vol anar el cine, ni a patir, ni a pensar.

MARTINA opina
Aquesta peça et procura un viatge amb emocions de tots colors, sentiments que exploten desbordant tot de significats de difícil comprensió ràpida i amb metàfores vàries, tan flamants, que són massa per definir amb només paraules concises.
Les imatges en el relat parlen més que els mateixos fets, la magnitud dels paisatges i la capacitat de fer pinya del grup de joves, et captiva, quasi fent sentir-te part del seu viatge.
La història és real, saps que aquella vida existeix, tot i potser no ser la de les escollides com a protagonistes. El fet aparentment simple de lluitar exclusivament per trobar un lloc on poder construir una vida pròpia i on imperi el respecte i la llibertat, suposo que podem concloure, que és universal. El que queda clar, és que aquest camí i aquesta potestat per definir on vas, no és per tothom igual. Vull dir que aquest film, duríssim, en propietat no explica realitats desconegudes amb vides extremadament hostils, sense mitjans de cap mena i més aviat amb molta virtut, per mi, il·lumina la capacitat de buscar aliats, necessitar de les altres persones i compartir-ho tot. Perquè estar sol al món, encara que de vegades pugui semblar millor que estar mal acompanyat, és sense cap dubte el pitjor dels destins.

UNA APOSTA MORAL QUE VAGA LA PENA, FRUIT D'UNA APOSTA FORMAL QUE NO ES CONFORMA AMB EL MER REGISTRE DE LA DURA REALITAT.

Escrit per Carlos F. Heredero en la seva crítica del film, Caimán CdC, març de 2023.

Fitxa completa:
Roda de premsa amb l'equip del film, en el marc del Festival de Donostia:   https://www.youtube.com/watch?v=FdEnXHLLKAA

Entrevista amb la directora a Medellín:

UNA MOLT SUGGERENT INTERPRETACIÓ DE CARLOS F.HEREDERO
Aquesta suggerent promiscuïtat expressiva entre el somniat i el que és real és el que permet al film parlar de la injustícia ancestral que encara perviu al país, de l'explotació de la terra i d'un règim de condemna als humils sense fer demagògia, sense cedir en l'explicatiu i sense deixar-se tancar en fórmules discursives, ja conegudes.
Escrit per Carlos F. Heredero en la seva crítica del film, Caimán CdC, març de 2023

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada