dimarts, 14 de novembre del 2023

CODA. Los sonidos del silencio. Direcció, Siân Heder.

PER A QUI BUSQUI UNA DOSI D'OPTIMISME EN AQUEST TEMPS INCERT. 
HI HA PEL·LÍCULES QUE EL SEU ATRACTIU RAU EN LA SEVA SENZILLESA I QUE ES
GAUDEIXEN FINS EL FINAL, MALGRAT LA SEVA TRAMA SIGUI PREVISIBLE.
Escrit per Juan Pando a Fotogrames, 16/02/2022.
EUA, França, Canada, 2021.
Duració, 111minuts.
Guanyadora de tres Oscars, millor pel·lícula, millor guió adaptat i millor actor secundari, Troy Kotsur.
Guanyadora de tres premis al Festival de Sundace, Jurat, Direcció i Públic.
Amb un repartiment format majoritariament per persones sordes.

QUÈ VOL DIR CODA
L'acrònim CODA (en anglès Child of Deaf Adult), defineix una persona criada per un o més pares o tutors sords. Naveguen en la frontera entre el món dels sords i el món dels oients, servint d'enllaç entre els seus pares sords i el món dels oients.

SINOPSI
Ruby és l'única persona oient d'una família on tots són sords. Ella és una CODA- child of deaf adult. Als seus 17 anys abans d'anar a estudiar a l'institut va amb el seu pare i el seu germà a treballar al mar, pescant, a Gloucester, Massachusetts.
Li agrada cantar i s'apunta al cor i allà un entusiasta professor de música veu en ella qualitats especials i l'estimula a preparar-se per entrar a l'escola de música.
Aquesta situació l'obliga a prendre decisions on haurà d'escollir: o la seva família o els seus estudis.
L'actor Troy Kotsur ambla directora Siân Heder.
NÚRIA opina
Aquest film segons sembla és un dels menys vistos, tot i haver guanyat tres Òscars el 2021.
Potser perquè la crítica no l'ha deixat massa bé, considerant-lo un film massa evident, sentimental i bonista.
A mi m'ha encantat veure'l, sobretot en el marc que tan bé m'ha suggerit la Martina, el centre Cívic Pati Llimona, en la seva programació Pantalla Barcelona que, vaga la pena seguir en aquest o altres centres cívics. https://ajuntament.barcelona.cat/centrescivics/ca/activitat/coda-los-sonidos-del-silencio
No entenc aquesta crítica que a vegades es fa des dels mitjans especialitzats a films que potser no tenen un valor particular en la utilització del llenguatge cinematogràfic, però sí que el tenen en la d'explicar una història d'una situació real dins la nostra societat, encara que minoritària, amb llum, valors i amb final feliç.
És un film que pots plorar, riure i congratular-te que el món hi hagi gent bona amb dificultats.
Parla de molts temes prou importants socialment, com perquè ens aturem un moment a pensar-hi, sense la recança que estem fent el préssec.
Es pot veure en streaming o als centres cívics.
Molt recomanable de veure i d'escoltar, també amb infants, sobretot adolescents.

MARTINA opina

Aquesta versió estatunidenca de la pel·lícula francesa La família Bélier construeix una preciosa i cautelosa història que ens ubica dins la realitat d’una unitat familiar. Un entorn, on tres dels seus quatre integrants, tenen sordesa. Traspassant el morbo, acordonant una realitat i significant la convivència un passament de moltes etapes senzillament humanes. Com poden ser: la dependència familiar, el reclam dels somnis individuals o construir-se la identitat.
Feia temps m’havien parlat d’aquesta proposta com una joia, certa i divertida, així que quan vaig saber que al cicle Barcelona Pantalla l’haurien programada, vaig agendar-ho amb la intenció de poder compartir amb la Núria una peça que, quan vaig tenir-ne referències no hauria trobat al circuit comercial.
Personalment, m’ha semblat una forma d’acostar a les persones espectadores a la realitat d’una minoria molt acollidora, mitjançant un cavalcar suggestiu i la que apte per tots els públics aposta per no tenir gens de por a idealitzar la travessa per una vida singular i no menys lliure que la dels altres.

ANTECEDENTS DEL FILM
Remake del film francès “La família Bélier” (dirigit per É. Lartigau, 2014). Després de la seva presentació al Festival de Sundace 18/02/2022, Apple va adquirir els drets de distribució per un record de 25 milions de dòlars. La pel·lícula es va estrenar als cinemes i a través del servei streaming d'Apple TV el 13 d'agost de 2021.
Fitxa completa, crítiques i altres infomacions a:
La comunitat de persones amb sordesa aplaudeix el film:



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada