diumenge, 1 de desembre del 2013

Núria opina. CAMILLE CLAUDEL, 1915

No coneixia aquesta escultora, malgrat és molt possible que hagués admirat alguna de les seves obres.
Tampoc coneixia aquest director.
Molt interessants tots dos.
És per aquest motiu que, en aquesta pel·lícula, m'he pres la llicència de posar-hi una mica d'informació de Camille Claudel, perquè crec que pot haver-hi gent que com jo, no la coneixés i la història s'ho val.
El cine pot tenir diferents funcions, totes elles legitimes, la d'aquesta pel·lícula és clara, emocionar i fer-te pensar.
Aquest film narra la desesperació, soledat, impotència i tristesa de Camille Claudel. Que, la van tancar en un manicomi durant trenta anys, on va patir molt fins a la seva mort, abandonada per la seva família i amics.
Dumont composa una narració despietada i sense guarniments de la situació de Camille, reclosa en un manicomi, rebutjada pel seu entorn, per no comportar-se segons les convencions d'aquella època..., massa creativa, massa apassionada, massa lliure...
El seu germà, un fervent catòlic, poeta i dramaturg, home influent en aquell moment, decideix el seu destí i la tanca de per vida apartant-la del seu entorn social, de res serveixen les seves súpliques, quan ell la visita. Aquesta escena, és aterradora.
El director però, malgrat tot allò que ens mostra fa posar la pell de gallina, sap crear la distància necessària, perquè poguem veure la pel·lícula amb el cor encongit, però no sagnant.
Una injustícia irresoluble, perquè ja forma part de la història. La reflexió però, és del tot actual.
Encara que ens pugui semblar estrany, avui encara hi ha molta discriminació per les persones que pateixen malalties mentals. Abans l'apartat era el que patia la malaltia i avui, els que s'aparten són moltes persones de l'entorn d'aquest, espantats per l'estigma que arrosseguen aquestes malalties.
D'una gran bellesa, la recomano a tothom encara que sigui dura.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada