divendres, 7 de febrer del 2014

Núria opina. THE WOLF of WALL STREET

Aquesta pel·lícula parla dels excessos d'un dels “brokers” més ferotges de Wall Street de la dècada dels noranta. Jordan Belfort. Va fundar amb una mica més de vint anys, la firma Stratton Oakmont i amb una colla d'idiotes sense escrúpols, venien "bonos" escombraries als inversors, utilitzant tot tipus de pràctiques agressives i fraudulentes. La tàctica consistia a inflar el preu de les accions fent-les pujar i cobrar les seves sucoses comissions, abans que aquestes caiguessin en picat.
Belfort, protagonitzat per un Leonardo DiCaprio esplèndit, guanya d'aquesta manera molts diners que, despilfarra amb luxes, sexe i drogues, preferentment, acompanyat del seu grup d'íntims socis col·laboradors. Va anar parar a la presó i s'hi va estar vint-i-dos mesos, després va escriure dos llibres autobiogràfics que van ser uns bestsellers i es va dedicar a vendre's ell mateix com una persona que havia canviat.
Aquest film té diverses lectures, com tots els de Scorsese. Una, seria la del personatge, amb tota la complexitat de les seves accions i reaccions, fonamentades per un instint animal molt desmesurat de donar-se satisfacció al preu que sigui i com sigui. Una fam sense aturador del poder que donen els diners, acompanyat de molt de sexe i moltes drogues, perquè el cos pugui aguantar aquest ritme tan desmesurat. Tot això acompanyat d'una total absència d'escrúpols morals. Interessant.
L'altra lectura, estaria dins d'un àmbit més general, on podríem evidenciar un cert retrat, potser exagerat en les formes, però real en la pràctica, d'allò tant admirat per alguns del que és la Borsa. On, els Deus d'aquesta, tot jugant i jugant amb els nostres diners poden portar-nos en situacions molt lamentables, com és la de l'actual crisi, on els principals perjudicats som nosaltres, el vulgo...i com deia al mateix Jordan Belfort – ser un amo de l'Univers em semblava una noble aspiració...i com deia un altre dels seus col·legues -en la pobresa no hi pot haver-hi cap noblesa.
Tot això ens ho retrata molt bé Scorsese amb una pel·lícula, pel meu gust massa llarga i que se m'ha acabat fent una mica pesada.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada