dilluns, 6 de maig del 2019

TIME TRIAL. Director Finlay Pretsell.


DAVID MILLAR SE SINCERA AMB ELL MATEIX I AMB L'ESPECTADOR, RESPECTE A LES LLUMS I OMBRES DE LA SEVA BIOGRAFIA ESPORTIVA.

Regne Unit, 2017.
Duració, 87 minuts
Seleccionada com a documental del mes de maig, per DOCS Barcelona.


SINOPSI
El final de la carrera d'un atleta és una lluita contra el temps, una cursa a contrarellotge. Per a un ciclista professional, participar és una necessitat addictiva que desafia tota lògica i crea un espectacle tant fascinant com dolorós. Time Trial (cursa a contrarellotge) ens apropa a les últimes curses de la carrera del ciclista britànic David Millar que culmina amb la darrera presa de contacte amb el Tour de França.
Tret del full informatiu d'aquest documental, editat per DOCS Barcelona.


David Millar i el director Finlay Prestell.
EL DIRECTOR
Finlay Prestell és un cineasta guardonat amb un premi BAFTA i que abans havia sigut ciclista professional. Ha dirigit sis curtmetratges premiats en festivals d'arreu del món, i també ha sigut productor de molts d'altres. Més recentment ha produït el llargmetratge Norflok (2015) per a la BBC Films La seva irrupció com a cineasta va ser el 2007 amb Standing Star, un curt metratge on documenta la seva passió pel ciclisme.
Tret del full informatiu d'aquest documental, editat per DOCS Barcelona.

NÚRIA opina.
Un ciclista que porta la passió per la bicicleta des dels 15 anys, quan es va comprar la seva primera bicicleta de carreres.
El seu somni fer el seu últim Tour de França. La seva realitat és que em va fer molts. Però, el darrer que va voler córrer, tant si com no, no va ser possible...primer decepció, però després superació i retorn a una realitat menys exigent i més amable que la que ell s'havia imposat.
Aquest documental, per mi no ha estat fàcil, he hagut d'anar-lo paint i anar-lo pensant, per anar descobrint totes les seves qualitats i concloure que, realment està molt ben fet.
Fa un tractament de la imatge, poc convencional i molt arriscada. Gairebé sempre ens trobem en el punt de vista del protagonista, en David Millar: a la carretera i com a so la seva veu en off per explicar-nos allò que pensa, a vegades fa un canvi de perspectiva, per mostrar-nos el seu esforç i patiment.
Aquesta estratègia de situar-nos en la perspectiva visual del ciclista, és un recurs estilístic per posar-nos en la seva perspectiva emocional i aquest recorregut intens per les carreteres, produeix un cert vertigen.
Retrat d'un ciclista que va estar al cim, per passar al forat fosc després d'un error de dopatge i que torna a la seva afició amb ganes de redimir-se i netejar el seu nom. Tasca difícil quan tothom et vol parlar del mateix i tu ja ho has dit tot. Però ell ho fa amb dignitat i senzillesa.
Bon documental...encara que el tema no m'interessa gaire.

MARTINA opina.
Pels amants del ciclisme entendre la fragilitat d’un esportista d’aquesta disciplina sempre és interessant. Vaja o a mi personalment, com a aficionada fervent, m’agrada veure’n les entranyes i procurar empatitzar amb el relat de la lectura dels fets d’una persona que n’és un referent. En particular crec que David Millar, amb aquest documental en el qual ens parla en primera persona, ha pogut dir-nos coses des de dintre i les que indubtablement no ens hauríem pogut plantejar.
Aquest esportista al meu entendre, no vol parlar-nos novament de l'abús en aquest esport de determinades substàncies, ni dels límits de la competició, ni del fons de quina va ser la seva errada. Si no que ens explica una nova etapa on ell aposta per la seva redempció.
Pren decisions que van més enllà de fer un treball personal, que li permetin superar els fets concrets, interpreto que l’empeny un desig que assumeix que no es podrà complir i de forma madura, accepta que un de vegades s’equivoca. Per mi, el més interessant és com és capaç de no lamentar-ho.
Crec que l’enfocament és prou objectiu per ser una forma higiènica d’entrar i veure el món d’aquest esport, que a escala professional va ser un gran show, i que avui segueix tenint força seguiment. Potser també per la brutalitat que representa. Però en tot moment, el relat pren la perspectiva de la vivència d’una cursa de manera integral, des d'un punt de vist on pots veure’n el gran treball d’equip que implica i la duresa de l’esport d'elit.
Un relat de batalla, que et transporta i sobretot una opció recomanable pels amants amateurs del pedal. Per recordar com n'és d'agraït poder viure-ho sense sofriment. 

Informació sobre el Documental del mes: 

Informació sobre la trajectòria del director i la seva filmografia:




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada