diumenge, 5 de maig del 2019

VARDA by AGNÈS. Directora Agnès Varda


EN LES MEVES PEL·LÍCULES SEMPRE HE VOLGUT QUE LA GENT VEGI PROFUNDAMENT. NO VULL MOSTRAR COSES, SINÓ DONAR A LA GENT EL DESIG DE VEURE. AVarda.

Direcció, Agnès Varda.
Guió, Agnès Varda.
França 2019.
Duració, 110 minuts.

SINOPSI

Un documental d'Agnès Varda que ens dóna llum sobre la seva experiència com a directora, donant-nos una visió personal d'allò que ella anomena “escriptura de cine”, viatjant des de la Rue Daguerre de París a Los Àngeles i Pekin.



La directora Agnès Varda.

NÚRIA opina.
Un documental entranyable per si mateix, però encara més quan fa poc la nostra protagonista, el 29 de març de 2019, es va morir. Crec que no va poder estrenar aquest documental. És la seva obra pòstuma, el seu testament, on ella, parla d'ella amb una absoluta humilitat, senzillesa i naturalitat, però també d'una forma absolutament desinteressada i lleial amb la seva obra.
Sempre he admirat a aquesta directora per la seva coherència vital- com és lògic lligada a la seva obra-, res de “postureo” o moda o cap altra de les sensaraons actuals que porta a molts artistes joves a confondre la vida amb l'obra i l'obra amb quelcom ple de buidor argumental i ètica. Exigint el seu dret a existir i a ser reconeguda com si estiguessin reclamant el seu legítim dret a viure, confonen obra i vida amb una simbiosi absurda. Potser aquesta manca de sentit té un lloc avui en aquest món que posa al cim o enterra amb molta facilitat, en funció de les demandes d'un mercat que només té ànsies de consumir, consumir i consumir...un consum sense fi on tot el fet audiovisual i té un paper predominant.
No és el cas de l'Agnés Varda una dona moderna i sempre al dia, però intel·ligent i que no es deixa enganyar fàcilment, darrere de la seva aparent espontaneïtat i candidesa hi ha un valor profètic o d'oracle, sobre el món que ens ve i com ens ve. No és casual tot el tema de les espigoladores i al del seu darrer reportatge Visages Villages que, conjuntament amb en JR, Jean René fa una crítica molt profunda sobre la imatge personal a les xarxes i la seva manca de significació real.
Agnès sempre al dia!
Gràcies Agnés Varda. Sempre tindràs el teu espai de descans en la meva ànima devoradora incansable de cinema. Un cinema compromès amb la vida i el món!
Crec que no us la podeu perdre!

MARTINA opina.
Agnés Varda és un personatge molt complet, que de seguida et desperta interès i amb la que he gaudit especialment amb algunes de les seves obres, «Rostros y lugares» y «Los espigadores y las espigadoras».
El 29 de marc del 2019 va morir, amb 94 anys, poc després d’haver-se acomiadat dels espectadors amb aquesta obra audiovisual.
Crec que és molt interessant aquest últim relat, on l’autora s’acomiada dels seus fans i ens explica coses vàries. Com a mínim ens mostra com ella ha entès el seu cinema i en destacaria la màgica manera que té de trobar els temes sobre els que investigar. Un personatge amb un món intern molt ric, el que s’interessa pel que passa al món exterior i s’hi aproxima sense pressa, observant i procurant que les imatges parlin per si soles.
Pel meu gust, una dona que juga fins al últim dels seus dies, immensament generosa, una viatgera nata que, parla sense gens de por en dir tot el que pensa, a les persones que l’envolten i que per com és ella, a mi em diverteix i m’enriqueix molt dolçament.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada