dimecres, 18 d’octubre del 2023

CERRAR LOS OJOS.Director, Víctor Erice

M'ALEGRA MOLT QUE EL FET DE TANCAR ELS ULLS FOS UN ACTE DE CONSCIÈNCIA I NO DE CLAUSURA. TEMIA QUE AIXÒ DE TANCAR ELS ULLS FOS ALGUNA COSA TESTAMENTÀRIA, PERÒ AQUÍ QUAN ES TANQUEN ELS ULLS ÉS PER ACCEDIR A UN MOMENT DE LUCIDESA, I NO TANT DE TANCAMENT.
Tret de El cine como escritura, José Luís Guerin (director de cinema), per Caimán CdC, octubre de 2023.

ERICE NO FA ALTRA COSA QUE CERTIFICAR LA VIVACITAT DEL CINEMA QUE, ES RESISTEIX A PERDRE LA SEVA CONDICIÓ PRIVILEGIADA D'ART DEL PRESENT.

De la crítica de Manu Yañez per Fotogrames, octubre de 2023.

Guió, Victor Erice i Michel Gaztambide

España, Argentina, 2023.
Duració, 169 minuts.

SINOPSI
Un actor espanyol, Julio Arenas, desapareix durant el rodatge d'una pel·lícula. Encara que, mai es va arribar a trobar el seu cadàver, la policia pensa que va patir un accident al costat del mar. Anys després torna a l'actualitat gràcies a un programa televisiu que revisa el seu cas i que vol evocar la figura de l'actor emeten les seves darreres imatges en la pel·lícula que estava filmant amb el seu amic íntim i director d'aquesta, Miguel Garay.
Filmaffinity.
El director, Víctor Erice.
BElLLÍSSIMA CARTA D'AMOR de la directora de cine, CARLA SIMÓ.
Querido Victor,
Debo gran parte de mi amor al cine a tu Espiritu de la colmena, a tu Sur y a tu Sol del membrillo. A tus niñas y a sus juegos. A tus silencios y a tu música. A tu memoria histórica llena de objetos. A las luces y a las sombras que iluminan todos tus fotogramas. A la precisión de tu montaje. A las miradas entre tus personajes.
Recuerdo cuándo, cómo, dónde y con quién vi cada una de tus películas por primera vez. Las he vivido, las he analizado, las he estudiado y lo sigo haciendo cuando necesito reconectarme con este arte tan bello y tan complejo que tenemos la suerte de crear.
¡Que fortuna la nuestra vivir el estreno de otra película tuya! Cerrar los ojos me da esperanza y me ahuyenta los miedos a seguir creando firme a lo que una busca, en lo que una cree, y hasta que una lo sienta.
Gracias, maestro, por seguir inspirándonos, por ser el faro de nuestro cine, por abrirnos los ojos, ahora y siempre.
Tret de Urdimbre de Miradas, Carla Simón (directora), per Caimán CdC, octubre de 2023.

NÚRIA opina.
He de reconèixer que aquesta ha estat una pel·lícula amb moltes expectatives i de la que no he aconseguit gaudir-ne en tota la seva dimensió.
En aquest sentit, m'és difícil posicionar-me en un film que he vist sense acabar-hi d'entrar.
Tot el desplegament d'històries, de personatges, de referències, de conceptes i capes de temes desplegats o simplement oberts, m'han confós i m'he perdut.
Aquest film, tots els i les crítiques i cineastes el deixen molt bé, només hi ha un crític, Carlos Boyero, del que comparteixo algunes opinions però gens ni mica la seva manera de fer-ho, que li ha passat el mateix que mi... I, em sap molt greu.
M'agradaria poder tornar endarrere i veure-la en net sense esperar res d'ella, senzillament, deixant-me portar pels seus camins, fascinant-me i sabent-la gaudir amb tota la seva intensitat, com han fet moltes!
Un consell, proveu de fer-ho així a veure què passa?

MARTINA opina.

Suposo que totes les peces d’art tenen un espai en l’imaginari col·lectiu que, justifica el temps que li puguis dedicar i que signifiquen en definitiva, ampliar la nostra fortuna cultural. Per això la Núria, la meva mestra en cinema sense cap mena de dubte, ha determinat que aquesta obra no ens l’havíem de perdre.
Per mi el sentit d'aquest relat és parlar de com envellir, exposant quina tensió genera aquesta realitat en una societat plena de llums i ombres, com el poble peninsular. Amb la situació particular d’un protagonista que, sota la custòdia del seu entorn social ens explica la molta bellesa que emergeix de l'amistat.
Cada personatge és un món, donant pas a moltes històries paral·leles que t’ajuden a esplaiar-te, vull dir que, aprofundint donarien per molt. No obstant això, tot i mantenir el suspens durant les tres hores en les quals, vas d'un costat a l'altre, pel meu gust arrenca suau i tot i que, no és que consideri que el meu temps valgui més que d'altres, però personalment m’ha costat continuar connectada en tot el trajecte.

Fitxa completa, crítiques i altres informacions: 
Entrevistes Víctor Erice:
Donostia, festival:
TVE, Dias de cine:





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada