diumenge, 1 d’octubre del 2023

CREATURA. Directora, Elena Martìn Gimeno.

VIVIM UN DESPERTAR SEXUAL QUE CONSTANTMENT ET FAN SENTIR QUE, EL TEU DESIG ÉS ALGUNA COSA VERGONYOSA O, FINS I TOT, PERILLOSA. LA CONSEQÜÈNCIA D'INTERIORITZAR AQUEST MISSATGE ÉS PROU CLARA, TU NO DEIXES DE TENIR DESIG, PERÒ EL LLOC ON AQUEST S'AMAGA, ÉS UN LLOC MISTERIÓS I DESCONCERTANT.
Paraules d'Elena Martín Gimeno, dites en la seva entrevista feta per I. Navarro, a Fotogrames, setembre de 2023.

L'actriu i directora Elena Martín Gimeno va tornar del Festival de Cannes amb el premi a la Millor Pel·lícula Europea de la Quinzena de Cineastes pel seu segon treball que és un prodigi de sensibilitat, net de tabús, sobre els estralls del desig femení construïts a partir de la biografia sexual i física d'una dona en la seva infantesa.

Escrit per I. Navarro en la seva crítica al film a Fotogrames, setembre de 2023.

Pel que fa al títol, CREATURA: (llatinisme), criatura, ésser,ésser creat. 

Guió, Elena Martín Gimeno i Clara Roquet.
España, 2023.
Duració, 112 minuts.


SINOPSI
Just traslladar-se amb la seva parella, a la casa on passava els estius de petita, Mila comença a recordar moments del seu passat com a nena i adolescent que, han marcat la seva manera de viure el sexe.
Tret de Fotogrames, de I. Navarro, setembre de 2023.

La directora, Elena Martín Gimeno.

NÚRIA, opina

Pel·lícula pel meu gust excel·lent, ja que, té totes les qualitats que penso que ha de tenir una pel·lícula rodona.
Des del vessant cinematogràfic, saps construir un relat sense imatges superficials o de farcit, amb la significació de cada imatge, seqüencia o pla, composats d'una forma no convencional, però fàcil d'entendre, pel fer que, van estretament lligats a una subnarració clau que, és la del temps present de la protagonista, que busca els perquès de la seva sexualitat, per poder-se entendre.
Des del punt de vista artístic, busca la bellesa a través de la veritat, que en aquest cas va lligada a la sinceritat i a la simplicitat.
És feminista, des del feminisme que a mi m'agrada reivindicar, allunyat absolutament de qualsevol dogmatisme o consigna de moda i buscant un discurs diferent i diferenciat del paradigma patriarcal imperant i masclista, sense estridències i buscant un discurs lluminós i nou, crític però, no a la contra d'uns homes que són o poden ser, també feministes.
També, perquè tracta un tema on hi ha molta morbositat encoberta i molt poca normalitat en el seu tractament i ja era hora que algú el tractés des de la normalitat femenina d'anar desvetllant una situació on una, va construint un imaginari que la portarà a una situació que a vegades no és tan plaent i satisfactòria com desitjaríem.
Francament encertada, bona i lluminosa, no faltada de dolor, confusió i tristesa... com la mateixa vida.
La recomano amb entusiasme.

MARTINA opina.
Aquesta pel·lícula testamentària sobre l'horitzó imperfecte dels comportaments en les relacions humanes, es presenta com un relat que parla de la pèrdua del desig d’una flamant parella engegant una etapa d'experimentació i des d’una òptica on mostra de manera molt completa algunes de les diferències entre la feminitat i la masculinitat.
Es tracta d’una història profunda i narrada amb plena capacitat per captar en imatges la química existent en les relacions que se’ns presenta. Feta mitjançant la interacció física constant, mirant la foto sencera i jugant a construir una línia del temps amb uns personatges dels qui vas coneixent el passat mitjançant les seves memòries selectives de cada instant. Mostrant molts dels dubtes existencials de cada element i els que et porten a viure tot el trajecte amb una expectativa sostinguda i la que tota l’estona et fa pensar que més endavant acabaràs entenent o desmantellant algun secret.
Tot i aquesta ambigüitat, vull dir la sensació permanent que es resoldrà aquest enigma sostingut amb intenció, el que s’explica no és una única emoció. De fet, crec que, em sembla magistral com amb pura elegància i senzillesa, també llum i color, s’aprofundeix en tots i cada un dels personatges que es construeix sense fer-ne cap judici. Tot amb un repartiment de luxe.
Potser, no és una proposta per tothom, per exemple pel meu gust, té moltes imatges explícites i també, de tant detallista com és pot tocar sensibilitats. Però, païda a poc a poc, crec que permet novament sentir-se en un entorn creatiu esplèndid i el que de manera pura i molt original et genera una visió molt sensible d’una realitat gens conscient.

Fitxa completa, crítiques i altres informacions a:   https://www.filmaffinity.com/es/film548527.html
Entrevista amb la directora:


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada