dissabte, 2 de desembre del 2023

SABEN AQUELL. Director, David Trueba.

UN REPARTIMENT SUPERLATIU I UNA ESTRUCTURA CIRCULAR EN UNA HISTÒRIA QUE SEMBLA MÉS SOMNIADA QUE VISCUDA IMPREGNADA D'UN POSIT DE MALENCONIA.
Escrit per Blai Morell en la seva crítica per Fotogrames, novembre de 2023.

TRUEBA PRIMA PER SOBRE DE TOT LA FICCIÓ, COM SI AQUEST FOS EL MECANISME IDONI DES DEL QUAL ABORDAR LA LLEGENDA.
Escrit per Cristina Aparicio en la seva crítica per Caimán CdC, novembre de 2023.

Guió, David Trueba i Albert Espinosa.
España, 2023
Duració, 101 minuts.

DE QUÈ VA

Ens remet al sofriment d'un còmic que ho ha de donar tot per inocular al públic, aquest tranquil·litzant sense afectes secundaris que és el riure, sense que es noti el dolor que el corca per dins.
Escrit per Blai Morell en la seva crítica per Fotogrames, novembre de 2023.
Recorregut per la vida de l'Eugenio des de 1967 fins a 1980 quan es va convertir a España, en una popular estrella còmica.
Escrit per Fausto Fernández en la seva entrevista a David Trueba, Fotogrames novembre de 2023.
El director, David Trueba.

PERQUÈ DAVID TRUEBA HA VOLGUT EXPLICAR AQUESTA HISTÒRIA

Quan comentava als meus amics, a productors i productores que aquesta era la història que em venia de gust explicar en cinema, d'algú que amb el seu humor feia la vida millor als altres, tots em miraven estranyats i sorpresos. He aconseguit fer un homenatge, a la figura de l'Eugenio, aquesta classe de persones meravelloses que han resultat ser la medicina de tot un país. Humoristes que han aconseguit que per uns minuts ens oblidem dels nostres problemes que ens han arrencat somriures i rialles. Professionals de l'humor que fins i tot van sacrificar la seva vida personal per fer-nos feliços.
Paraules de David Trueba, dites en la seva entrevista a Fotogrames, recollides per Fausto Fernández, novembre de 2023.

NÚRIA opina
Era una pel·lícula que em venia molt de gust veure, més pel director, del que m'agrada molt el seu cine honest i net, sense fissures, parli del que parli que, per res més. També m'agrada molt l'actor, David Verdaguer, un altre bo i sense esquerdes. Una bona parella.
Pel que fa al personatge que sabia qui era, naturalment, però que inicialment res m'estimulava a voler saber més d'ell. La visió humana i entranyable que en David Trueba fa d'ell, ha aconseguit seduir-me i enganxar-me i m'emporto una bonica imatge d'un còmic que per casualitat va arribar a aquest món i que va crear un personatge i un estil inconfusible.
També trobo molt interessant la visió històrica del moment postfranquista, on ell emergeix i el context geogràfic on situa l'acció que, t'acaba definint el moment històric.
La història d'amor amb la dona, molt bonica i molt adient a una època on les abnegades modernes, instruïdes i alliberades dones, sacrificaven una hipotètica o evident carrera, en aquest cas, per tal de contribuir a l'èxit professional del mascle i tenir cura dels fills comuns. Exemples en el meu entorn, n'hi ha a dojo.
Graciés a aquest film, que acaba essent un homenatge a l'Eugenio, he descobert a un còmic excel·lent i a un home amb les seves fragilitats, però interessantment sensible i bo.

MARTINA opina.

El film passa amb el preciós retrat biogràfic d’aquest icònic personatge, que va esdevenir un model mentre explicava acudits i representant un home de pedra. Això situant la Barcelona dels anys 70 cosa per cosa i col·locant l’entorn que va acollir l’humor com un lloc segur i popular on recollir-se en societat.
Parla de tot i sobretot del context que podria explicar que aquesta figura pugui triomfar, una persona impertèrrita i consistent, potser sent una representació d’una col·lectivitat que feia tants anys que estava conformada amb un context polític-social deprimit, que volia gaudir i acollia qualsevol proposta que facilités compartir espais amatents.
A mi em va fer plorar pels descosits, suposo que una reacció de manual davant d’una descarada manera de gestionar i assumir la vida mitjançant la broma, t’estova a l'instant. Mitjançant un caminar que va despullant la fredor de l’acció i fent-la senzillament humana, et facilita entrar al seu fons immediatament. Tot això i més amb la grandíssima transformació de David Verdaguer en aquest individu i la dolçor de la profunda, Carolina Yuste. 

Fitxa completa, crítiques i altres informacions: 
Entrevistes amb David Trueba:

EUGENIO, EL PERSONATGE

Amb més pinta d'enterramorts que d'humorista, Eugeni Jofra i Bafalluny, Eugeni, va demostrar amb el seu peculiar estil que, hi havia vida més enllà dels acudits de gangosos i de marietes.
Escrit per Blai Morell en la seva crítica per Fotogrames, novembre de 2023.
Eugeni Jofra Bafalluny fou humorista malgrat ell, un home que va trobar un personatge, Eugenio, darrera del qual amagar-se per poder dedicar-se allò que tenia traça per fer. Unes ulleres fumades, el gest impassible, un mínim moviment corporal...
Escrit per Cristina Aparicio en la seva crítica per Caimán CdC, novembre de 2023.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada