diumenge, 10 de gener del 2021

SHOWGIRLS. Director, Paul Verhoeven.

HUMOR SORNEGUER I ESTÈTICA KITSCH DELIBERADA.

Paraules de Noelia Ramirez, pel suplement del País, smoda.elpais.com

Guió, Joe Eszterhas.
Duració, 128 minuts.
França, EUA, 1995.

SINOPSI
Nomi Malone, una noia innocent i aventurera, aterra a “Las Vegas”, amb el desig de convertir-se en l'estrella d'un dels shows dels grans casinos de la ciutat. Comença treballant en un dels abundants tuguris de la ciutat, iniciant-se com a ballarina eròtica.
Coneix gent de tota mena, bones amigues i gent depravada, però ella anirà escalant, fins a aconseguir el seu objectiu.

El director, Paul Verhoeven.

NÚRIA opina.

La Martina va proposar-me anar a la sala Phenomena Experience a veure un film del reverenciat director, Paul Verhoeven que l'any 95 després d'haver fet una pel·lícula d'èxit, “Instinto Bàsico”, que li va reportar diners i reconeixement, s'embarca a fer una mena de musical- triler-comèdia, ambientada en LasVegas tot retratant l'ambient d'un lloc d'entreteniment com aquest. Aquesta, va ser un veritable “fiasco”, va ser un fracàs de taquilla quan es va estrenar al cinema, però després quan va sortir el DVD, va ser un èxit i va superar amb escreix les pèrdues que va tenir amb la seva estrena a la gran pantalla.
La crítica la va deixar pels terres i l'artista protagonista Elisabeth Berkeley que havia guanyat popularitat amb la sèrie televisiva, “Salvados por la campana”, on feia d'estudiant intel·ligent i feminista, dissortada i injustament va ser catapultada; suposo que, pel seu atreviment en fer una pel·lícula tan atrevidament eròtica i sexual i on va despullada una gran part del film.
Amb el temps el film, s'ha convertit amb una pel·lícula de culte, s'ha parlat molt d'ella i s'han fet molts musical en el seu honor i també un documental, “You don't Nomi” que el fan a Filmin i vaga la pena veure'l: 
Aquesta pel·lícula ha estat una experiència inoblidable, ja que, veure una pel·lícula en les condicions que aquesta sala ofereix, no té res a veure amb allò que estem acostumades, és una veritable experiència cinematogràfica que feia molts i molts anys que no experimentava i que vull tornar a experimentar més sovint.
La pel·lícula m'ha agradat força, és descarada, provocadora i volgudament exagerada...
Retrata un món del sexe d'entreteniment, històricament masclista, on les dones s'han de moure necessàriament seguint el joc, amb la cautela d'una pantera per no ser devorades. Però això no priva que, tinguin les seves lleis i la seva moral, al marge del poder establert pels mascles.

MARTINA opina.

Amb l'acabament de l'any no parem de sentir conclusions sintètiques del que ha passat en els darrers mesos, d'aquesta data a més tot apunta que, ens en recordarem durant unes quantes dècades i per fer-ho festiu vull posar de manifest que, tot i que potser massa tard, el millor descobriment d'aquest 2020, per mi, ha sigut la sala de cinema Phenomena Experience. Malauradament com tants locals, en els temps que corren, estan havent de demanar “crowdfunding” per no haver d'abaixar persiana definitivament. Tot i que, com que l'esperança és l'últim que es perd, espero que aquesta situació sigui reconstruïda i puguin subsistir. Quina meravella: pantalla envoltant, so d'alta qualitat i en tots els sentits tot un clam al cinema com a Art.
La proposta que ens van oferir en aquestes condicions, ha estat una producció comercial del 1995, d'un gènere que he vist que descriuen com a comèdia eròtica, on l'audiència esperava molt del director que poc abans havia fet "Instinto básico" i la que encara avui, té suc per generar debats de crua actualitat.
Cal encara seguir qüestionant, tot el que, implica un relat tan naïf, envoltant de la càrrega econòmica de les llaminadures i amb tots els perjudicis que comporta. De fet no tinc massa a aportar en el que és una evidència d'alguns dels mals del capitalisme de l'entreteniment, només que m'han recomanat el més que documental (diuen que més aviat és un estudi) que en parla, "You don't Nomi" i que volia veure havent gaudit primer, d'aquest altre espectacle.

Algunes respostes de perquè Showgirls, és una pel·lícula de culte:

En aquest altre artícle parla del documental citat abans:

Citada per una periodista com a referent postfeminista:

Més informacions:






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada