dijous, 22 de desembre del 2022

AS BESTAS. director, Rodrigo Sorogoyen

EL TEMPS LI HA DONAT LA RAÓ AL DIRECTOR I HA ACABAT RODANT UNA PEL·LÍCULA AMB TANTES CAPES QUE, EN ELLA ES FONEN EL TRILER RURAL, EL WESTERN DESLOCALITZAT I EL DRAMA MÉS INTENS, AMB UNS ACTORS EN ESTAT DE GRÀCIA.
Escrit per L Pérez en una entrevista al director, a Fotogrames novembre de 2022.
Guió, Isa Peña i Rodrigo Sorogoyen.
España i França 2022
Duració, 137 minuts.
    

                                                                                                                                                      SINOPSI INTERPRETADA                                                                                                              Basada en fets reals i protagonitzada per un matrimoni francès (absolutament excepcionals en els seus papers antagònics i la vegada complementaris, Marina Foïs i Dennis Ménochet) que s'instal·len en un poblet gallec, quasi abandonat, per començar una nova vida i viure dels recursos que els ofereix la natura.
Escrit per Fernando Bernal en la seva crítica a Caimán Cuadernos de Cine, novembre 2022.

SINOPSI

L'arribada de dos forasters crea un clima de tensió en un poblet gallec, on la violència sempre sembla que estigui a punt d'esclatar. Malgrat tot, l'amor farà de catalitzador del dol i del rancor.
Escrit per L Pérez en una entrevista al director, a Fotogrames novembre de 2022.

Isab Peña i Rodrigo Sorogoyen.

ORIGEN DE LA HISTÒRIA

El 2014, Rodrigo Sorogoyen (Madrid, 1981) va llegir en un diari la notícia que, en un paratge recòndit de la Galícia profunda havien trobat el cos d'un holandès que havia desaparegut quatre anys abans. Encara no hi havia proves, però tampoc dubtes, de que els autors del crim havien sigut dos germans que eren els únics veïns del poblet, on l'holandès vivia amb la seva dona.
El projecte va quedar ajornat i ha germinat molts anys després.
Escrit per L Pérez en una entrevista al director, a Fotogrames novembre de 2022.

NÚRIA opina.

Aquesta pel·lícula, segons el meu criteri, ho té tot i és rodona.
Una bona història, amb un guió molt elaborat en el seu contingut i en els tempos, per tal que l'espectadora pugui anar paint, una història sobre alguns aspectes de la naturalesa, dita humana, durs, molt durs, carregats amb el rerefons d'una història d'amor i de compromís que, traspassa fronteres reals i metafòriques.
Una banda sonora elaborada perquè l'espectadora es prepari per al clímax d'allò que passarà...
Unes imatges molt belles, sobre un entorn natural poderós i majestuós que romandrà allà en la seva essència, malgrat la fragilitat dels éssers que la gaudeixen i a voltes, la pateixen.
Una opció dura que de cap manera ens podem perdre, ja que no fa trampes i no juga amb els nostres sentiments i és honesta.

MARTINA opina.

Només puc començar aquesta crònica avisant que em serà difícil no seguir el discurs generalitzat, que determina que aquesta obra, ha sigut una de les millors de l'any. És la radiografia d'un assassinat, també del que implica perseguir un somni, així com un brindis a l'amor i un relat que explica de manera molt neta, la complexitat dels entorns tancats. Llocs on es fan més evidents les imposicions vingudes per màximes alegals absurdes, com la que els hi eren abans, tenen més Dret que els altres.
Per mi el més destacable d'aquesta peça és com cavalca, aguantant el suspens de manera extremadament elegant, ensenyant moltes capes de la complexitat emocional de cada membre d'una comunitat i no revelant la veritat de com va acabar aquell episodi de barbàrie, fins que no s'acaba el viatge.
M'ha agradat sobretot per com tot i explicar el que passa, amb imatges que van tornant entre una bellesa natural absolutament envoltant, cap conversa passa en va i sobretot perquè crec que no és una pastura per misèries humanes, sinó que més aviat sap concloure coses més enllà i que, considero molt nobles. A mi per exemple, em va semblar evocador un missatge ocult, on vaig concloure que tot i que la justícia és lenta, arriba i al final existeix per castigar la irreparabilitat del que ha succeït d'una manera sofisticada.

A Filmaffinity trobareu la fitxa completa i algunes crítiques interessants:


                                                                                                                                                                               


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada