dissabte, 10 de juny del 2023

STRANGE WAY of LIFE. Extraña forma de vida. Director, Pedro Almodovar.

ALMODÓVAR ES DIVERTEIX SENT MÉS CLÀSSIC QUE MAI, SENSE DEIXAR DE SER, TAN ELL COM SEMPRE.

Escrit per Laura Pérez, en la seva crítica per Fotogrames, juny 2023.

Guió, Pedro Almodovar.
España, França, 2023.
Duració, 31 minuts.

D'ON VE EL TÍTOL
A l'inici del film, un vaquer canta amb la veu de Caetano Veloso el fado d'Amàlia Rodríguez de la que pren nom el títol de la pel·lícula.
Tret de la informació que dóna Carlos F. Heredero a Caimán CdC, maig de 2023.


SINOPSI

Un home creua a cavall el desert que el separa de Bitter Creek. Va a buscar el Xèrif Jake. Vint-i-cinc anys abans, ambdós- el xèrif i Silva, el ranxer que cavalca al seu encontre- van treballar junts com a pistolers a sou. Silva ve amb el pretext de retrobar-ase amb el seu amic de joventut i efectivament, festegen el seu encontre. Però l'endemà li diu al xèrif Jake, la veritable raó de la seva trobada.
Tret i adaptat de Fimaffinity.

Ethan Hawke, Pedro Almodóvar i Pedro Pascal.

NÚRIA opina.

Estrenada al Festival de Cannes 2023, fora de concurs. Tothom ha dit la seva, a alguns els ha agradat molt i l'han lloat i altres com el meu admirat crític, Carlos F. Heredero que, no li ha trobat res significatiu per lloar.
Jo, l'he trobat un bombonet de cinèfil, molt eròtica i carregada de sentit, un western de cap manera a la convenció o a l'ús. Allò que més m'ha agradat és precisament la ironia que destil·la la història, amb l'atreviment d'utilitzar un codi tan marcadament masclista per explicar una història d'amor entre dos homes molt mascles. Com que és un curt ha d'anar al gra i aquesta capacitat de síntesi amb el que el temps marca el film, m'ha semblat molt estimulant i ben resolta.
Recull tota l'estètica costumista del western, amb el gust pels espais i els colors passats pel sedàs del senyor Almodóvar, aquesta circumstància del film, pel meu gust, encara li afegeix un valor més.
Un altre valor significatiu, és que ha estat rodada a Almeria al desert de Tabernas, un lloc molt preciós i estimat per mi, on s'han rodat moltes pel·lícules, bones i dolentes.
Cal confessar que, a mi l'Almodóvar sempre m'ha agradat, sóc una fan incondicional, he vist tots els seus films, més d'una vegada. Quan aquí a Catalunya encara no era massa conegut, i alguna gent el consideraven un boig madrileny de la “Movida”, sense massa valor per considerar, jo ja baixava del Pirineu per assistir a l'estrena de les seves pel·lícules que les trobava genials. No totes les seves pel·lícules tenen el mateix grau de qualitat i acabat, però en totes elles trobo un grau de genialitat, a considerar...
He passat 31 minuts de gaudi que, s'han fet curts.
Res més a dir. Us la recomano, amb pantalla gran.

MARTINA opina

Suposo que dir massa sobre aquesta peça és sobrant, ja que la sincerament penso que és un regal que aquest artista ens deixa i no dubto que des del seu propi divertiment. Un western fet amb la màxima atenció a tots i cadascun dels detalls, amb un relat profund que aprofita totes les virtuts d’aquest gènere i ple de matisos.
Dues persones que s’haurien estimat tenen un encontre en un moment futur, vida o mort els obliga a triar i això implica haver de posicionar-se l’un davant de l’altre.
Per mi una opció superrefinada i de la que només em queda comentar que per les persones amants del cinema significa un tresor, imprescindible i que no us podeu perdre l’oportunitat de veure com ha de ser i amb pantalla gran.

Fitxa completa, filmografia i crítiques:

DE LA PRODUCCIÓ 

Com sempre del seu germà Agustín a través del Deseo, la casa productora de la majoria dels seus films. Ara, Saint Laurent by Anthony Vaccarello (actual director creatiu de la firma), fa de productor associat.
No sé d'on ho he tret.

ANTECEDENTS D'AQUESTA HISTÒRIA A “DOLOR i GLÒRIA”, 2019.

A “Dolor i Gloria el personatge d'Antonio Banderas, guardava en el seu Mac un document de Word titulat “Extraña forma de vida”. Ni la càmera, ni la trama es van aturar per remarcar aquesta qüestió. Però allà estava ja aquesta història i com hi ha qui pot viure donant-li l'espatlla i altres, es cremen amb ell.
Escrit per Laura Perez, en la seva crítica per Fotogrames, juny 2023.

LA CÀMERA, EL CONCEPTE, I UN HOMENATGE A SERGIO LEONE

Ens sorprèn perquè és nou, quan col·loca la càmera a l'exterior, deixa que l'horitzó faci el seu paper. Aquí està el seu homenatge a Sergio Leone (atenció al dol a tres), aquí no el preocupava que el desert de Tabernes, no s'assemblés en res a Arizona, ja que el seu joc era un altre.
Escrit per Laura Pérez, en la seva crítica per Fotogrames, juny 2023.

RELACIÓ ENTRE, BROKEBACK i ALMODÓVAR

Va estar parlant per dirigir aquest film, però finalment ho va rebutjar. Va creure que els de Hollywood, li posarien pegues a l'hora d'enfocar la història i els personatges a la seva manera.
A la fi, va ser Ang Lee qui va dirigir el film i Almodóvar va dir que havia fet una pel·lícula meravellosa.
Tret del Blog, sopitas.com



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada